Şerife Bacı Kimdir?
Şerife Bacı Kimdir? Kurtuluş Savaşı döneminde Şerife Kadın olarak tanınmıştır. Adını şanlı Kurtuluş Savaşı tarihine yazdırmayı başaran Şerife Bacı, kurtuluşumuz da rol oynayan şanlı kadın kahramanlarımızdan bir tanesidir. 1900’lü yıllarda Kastamonu’da dünyaya geldiği tahmin edilmektedir. 16 yaşında iken evlendirilmiştir. Kocası, düğünden iki ay sonra Birinci Dünya Savaşı için askere alınmış ve orada şehit olmuştur. Genç yaşında dul kalan Şerife Bacı, köylülerin vesile olmasıyla Topal Yusuf ile evlendirilmiştir. Evlenmesinden üç yıl sonra Elif adında bir kız çocuğu dünyaya getiren Şerife Bacı, 1921 yılının Aralık ayında Kurtuluş Savaşı için mücadele etmeye başlamıştır.
Kurtuluş Savaşında Şerife Bacı
Kurtuluş Savaşı döneminde, cephelerin Ankara’ya taşınması kadın ve erkeklerin İnebolu’da zorlu kış şartları altında taşımacılık yapması ile sağlanmıştır. Cephanelerin cephelere ulaşması hayati önem taşıdığından halkın tamamı harekete geçmiştir. Kurtuluş Savaşı’nın taşımacılık yapan gizli kahramanlarından bir tanesi de Şerife Bacı’dır. Şerife Bacı, kızı Elif ve kağnısı ile birlikte çetin kış döneminde Ankara’ya yük taşımıştır.
Taşımacılık yaptığı sırada mermilerin ıslanacağı fark eden Şerife Bacı, kazağını çıkarıp cephanelerin üzerini örtmüştür. Bu sayede cephanelikleri koruyarak Kurtuluş Savaşı’na katkıda bulunmayı amaçlamıştır. Küçük çocuğu ile taşımacılık yapan Şerife Bacı, çocuğu üşümesin diye üzerine abanmış, cephaneleri ve çocuğunu soğuktan korumayı başarmıştır.
Uzun süren bir yolculuğun ardından sonunda kışlaya ulaşmayı başaran Şerife Bacı, cephanelerin ve çocuğunun üzerinde ölü bir halde bulunmuştur. Ağır kış şartları nedeni ile 21 yaşında donarak hayatını kaybeden Şerife Bacı, aldığı önlemler sayesinde cephaneleri kullnılabilir bir vaziyette ephelere ulaştırmayı başarmış ve Kurtuluş Savaşı için oldukça önemli bir kahraman haline gelmiştir. Şerife Bacı’nın kahramanlıkları ve hikayesi dilden dile dolaşmış ve vatan toprağını korumak için kendi hayatını nasıl feda ettiği herkes tarafından öğrenilmiştir.
Şerife Bacı’nın Kurtuluş Savaşı sırasında gösterdiği kahramanlık halkı oldukça etkilemiştir. Bu kahramanlığın unutulmaması adına; Kastamonu yolunun başladığı noktada Arnavut kaldırımlı parkın içine Şehit Şerife Bacı Anıtı dikilmiştir. Bu anıt; Kastamonu’da, İnebolu’da ve Seydiler’de Kurtuluş Savaşı’nın tüm kadın kahramanlarının anılması ve Şerife Bacı hikayesinin unutulmaması amacı ile yapılmıştır ve tüm kadın kahramanları simgelemektedir.