Kimdir

Louis Pasteur Kimdir?

Kimdir?

27 Aralık 1833 yılında Fransa’da yer alan Dole şehrinde dünyaya gelen Louis Pasteur, fakir bir ailenin çocuğudur. Ailesi dericilikle uğraşan Louis Pasteur, ailesinin yaşadığı geçim sıkıntısına rağmen okumayı başarmıştır. Ailesi, eğitimi konusunda Louis Pasteur’u çok desteklemiştir. Küçük yaşlarda resim sanatı ile ilgilenmiş, fakat daha sonra bilime yönelince resimden uzaklaşmıştır.

Eğitim hayatına; Arbois ortaokulunda başlamış, Besançon kolejinde liseyi tamamlamıştır. 1846 yılında Ecole Normale Superieure Fen Fakültesini tamamlayarak öğretmen olmuştur.  Öğretmenlik yapmak yerine akademik çalışmalar yapmayı tercih eden Louis Pasteur, 1847 yılında fizik ve kimya alanlarında doktorasını tamamlamıştır. Akademik alanda yaptığı çalışmalar devam etmiş, 1848 yılında profesör yardımcısı, 1854 yılında Lille Fen Fakültesinde bölüm dekanı olmuştur.

1849 yılında evlenen Louis Pasteur, 4 çocuk sahibi olmuştur. Üç çocuğu küçük yaşta ölmüş, bir oğlu ise Almanya savaşında esir düşmüştür. Yıllar sonra oğlunu çok ağır yaralı olarak bulan Pasteur, Almanya devletini hep suçlamış ve Almanya devletinin ona verdiği madalyayı reddetmiştir.

Louis Pasteur, 1857 yılında başladığı mayalanma çalışmalarında; şarap, bira, sirke ve sütün mayalanmasını incelemiştir. Bu mayalanmanın kendine özgü bir mikroorganizma tarafından gerçekleştirildiğini ispatlamıştır. Bazı mikroorganizmaların bulaşıcı hastalıklara yol açtığını da keşfetmiştir. Mayalanma alanında yapmış olduğu bu çalışmalar sayesinde, ürünlerin uzun süre saklanmasını sağlayan “Pastörizasyon” adı verilen konserve yöntemini geliştirmiştir. Pastörizasyon yöntemi, Louis Pasteur’un buluşları arasında yer alır ve günümüzde hala kullanılan bir yöntemdir. Aynı yıllarda, ipek böceklerinde gözlenen karataban hastalığını yok etmiş ve ineklerde gözlenen şarbon hastalığına neden olan mikrobu bulmuştur.

1867 yılında dekanlıktan ayrılarak; şarbon, tavuk kolerası ve kuduz gibi virüs ve bakterilerin sebep olduğu bulaşıcı hastalıkların tedavisi üzerine çalışmalar yapmaya başlamıştır. 1879 yılında şarbon aşısını bulmuştur. 1885 yılında bir şatoda kuduz köpeklerle birlikte gerçekleştirdiği çalışmaları sayesinde kuduz aşısını bulmuştur. Aşının ilk uygulamasını, 6 Temmuz 1885 yılında kuduz bir köpek tarafından ısırılan çocuğa doktorların da desteği sayesinde gerçekleştirmiştir. 1887 yılında ise Pasteur Enstitüsünü kurmuştur.

İstanbul’u kolera salgınından kurtaran Louis Pasteur, Abdülhamit tarafından çağırışmış ve başarılı olmuştur. 28 Eylül 1895 yılında hayata veda eden Pasteur, hayatı boyunca bilime yapmış olduğu katkılar sebebiyle en büyük bilim adamları arasında yer almaktadır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu