Kimdir

Cahit Arf Kimdir?

Hayatı

Herkesin matematik alanındaki başarısı ve ürettiği başarılı eserleri sayesinde tanıdığı Cahit Arf kimdir? Cahit Arf hayatı ve kısaca biyografisi hakkında herkesin az da olsa bilgisi vardır. Peki, Cahit Arf ne zaman nerede doğdu, hangi okullarda okudu ve ünlü bir bilim insanı olana kadar hangi yollardan geçti?

Cahit Arf, 11 Ekim 1910 yılında Selanik’te dünyaya gelmiş, ilkokul eğitimini sultani adı verilen liselerin ilk kısmında tamamlamış, matematiğe olan yeteneği henüz ilkokul yıllarında fark edilmiştir. Lise yıllarında da matematik alanında başarı göstermiş ve öğretmenlerinin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Üniversite eğitimi için devletin yurtdışına yolladığı öğrencilerin arasına girmeye hak kazanmış ve 1932 yılında Fransa’ya gitmiştir. Fransa’da Ecole Normale Superieure’de okumuş ve eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönüş yapmıştır. Türkiye’ye döndükten sonra Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi’nde öğretmenlik yaparak hizmet vermiştir. Daha sonra doktora eğitimi için Almanya’ya gitmiş ve 1938 yılında doktora eğitimini tamamlamıştır. Doktorasını tamamlayan Cahit Arf, tekrar Türkiye’ye dönmüş ve profesörlük konumuna ulaşmıştır. 1964 yılında TÜBİTAK’ın ilk bilim kurulu başkanı seçilmiştir.  1983- 1989 yılları arasında Türk Matematik Derneği’nde başkanlık  yapmış 1974 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü kazanmıştır.

Eserleri

Cahit Arf, cebir alanında birçok çalışma yapmış ve bu çalışmaları sayesinde dünya genelinde tanınmış bir bilim insanı olmayı başarmıştır. Cahit Arf aynı zamanda sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel ile çözülmesi konusunda çeşitli çalışmalar yapmış, cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılması konusunda Arf değişmezi ve Arf halkaları gibi çalışmalar yürütmüştür. Bu çalışmalar Cahit Arf’ın literatürde adıyla anılan çalışmalar arasında yer almaktadır. Bunun yanında, Hasse-Arf Teoremi isimli teoremi geliştirerek matematiğe kazandıran bir bilim insanı olan Cahit Arf, matematik alanında çeşitli başarıları olan bir Türk bilim insanı olarak tarihe geçmiştir. Günümüzde 10 Türk Lirası Banknotlarının arka yüzünde fotoğrafı bulunmaktadır. Böylece matematik alanında elde etmiş olduğu başarılarının herkes tarafından bilinmesi sağlanmaktadır.

Cahit Arf, 87 yaşında bir kalp rahatsızlığı nedeni ile hayatını kaybetmiştir. Geride matematiğe kazandırdığı çeşitli teoremleri ve çalışmaları kalmıştır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu