Marie Curie Kimdir?
Tam adı Maria Salomea Sklodowska olan Marie Curie, Polonyalı bir bilim insanıdır. Marie Curie hayatı ve Marie Curie buluşları herkes tarafından merak edilmektedir. Peki Marie Curie biyografisi hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?
Marie Curie, 7 Kasım 1867 yılında Polonya’nın Varşova kentinde dünyaya gelmiştir. Uzun yıllar annesinin görev yaptığı kız yurdunda ailesi ile birlikte yaşamıştır. Sofia, Hela ve Bronya adlı üç kız kardeşi olan Marie Curie, 1876 yılında önce Sofia adlı kız kardeşini daha sonra da annesini kaybetmiştir. Bronya adlı kız kardeşinin yardımları sayesinde Paris’te üniversite eğitimi alabilmiştir. Fizik bölümünü birincilikle bitirmiş daha sonra da matematik diplomasını almıştır. Bir bilim insanı olmadan önce, öğretmenlik diplomasını da alıp Varşova’ya dönmeyi hedefleyen Marie Curie, bir kız çocuğu dünyaya getirene kadar çalışmalarına aralıksız olarak devam etmiştir. 1897 yılında kızı Irene dünyaya geldikten sonra çalışmalarına bir süre ara vermiştir.
1898 yılında eşi ile birlikte Uranyumun radyoaktif bozunması sonrasında ortaya çıkan Polonyum elementini bulduklarını duyurmuşlardır. 1904 yılında doktora eğitimini tamamlayan Marie Curie, Fransa’da doktora unvanını alan ilk kadın olarak tarihe geçmiştir. Bunun yanında, eşi ile birlikte Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülmüş ve bu ödülü alan ilk kadın olarak tarihe geçmiştir.
Marie Curie Buluşları
1911 yılında Polonyum ve Radyumun keşfi nedeni ile Nobel kimya Ödülü’ne layık görülmüş ve bunun ardından pek çok saldırıya uğramıştır. 1. Dünya Savaşı sırasında taşınabilir röntgen cihazı icat etmiştir. O dönemde kızı Irene ile birlikte genç kızlara X ışını teknolojisini tanıtmış ve onları bu konularda eğitmiştir.
Marie Curie, 1934 yılında kan kanseri nedeni ile hayatını kaybetmiştir. İnsanlar, onun bilim hayatı boyunca aşırı radyasyona maruz kaldığını düşünerek ölümünün bilim alanında yaptığı çalışmaların sebep olduğunu düşünmüştür. Bu sebeple Marie Curie, bilim için ölen kadın olarak anılmaktadır. Radyoaktivite birimine, bu bilime yaptığı katkılar nedeni ile Curie adı verilmiştir. Bilim hayatı boyunca kullanmış olduğu not defteri, büyük miktarda radyoaktiviteye maruz kaldığı için özel kurşun kaplı bölmelerde muhafaza edilmektedir.