Isaac Newton Kimdir?
Isaac newton kimdir? Ortaya koyduğu uzun uğraşlar sonucunda elde ettiği hareket kanunları teorileriyle bilimsel bir devrim ortaya koyan Newton, 1643 yılının dördüncü gününde İngiltere’de doğdu. Çiftçi olan babasının erken ölümünden dolayı Newton, büyükannesi ile vakit geçirdi. Ailesinin olanaklarının yetersizliğinden dolayı eğitim hayatından alınırken çiftçi olarak çalışması istendi. Ancak Newton, Cambridge Üniversitesi’ni kazanıp annesini ikna etmeyi başardı. İngiltere’de bir hayli önemli olan “Sir” ünvanını da buluşlarıyla elde eden Isaac Newton kısaca hayatı hem zorluklar hem de büyük bir özveriyle çalışarak geçti.
Isaac Newton Buluşları
200 yıl boyunca çeşitli bilim insanları tarafından farklı konu başlıklarında test edilen “Hareket Yasaları” en büyük buluşu olarak kabul etmedi. Ortaya koyduğu yasalar çerçevesinde cismin hali hakkında bilgiler kazanıldı ve cismin üzerinde olabilecek kuvvetlerin etkisi de saptanmaya başladı. Buna göre cisme yapılan her kuvvete karşın cismin nasıl tepki verdiği de Newton tarafından anlatıldı. Bu kapsamda Newton buluşları içerisinde yer alan Klasik Mekanik ise ki diğer ismi Newton Mekaniğidir, nesnelerin çevresinde yer alan fiziksel unsurlardan bağımsız olarak hareket edebilmesinin olanaksız olduğunu ispatlamıştır.
Newton tarafından ortaya konulan yer çekimi kanunu ise birden fazla unsuru etkilerken tüm çalışmalarında temelini oluşturmuş durumdadır. Özellikle Kopernik ve Galileo tarafından ortaya konan Güneş Sistemi bu yerçekimi ile açık hale getirilirken Albert Einstein, Genel Görelilik Kuramı’nı da yerçekimi temelini dayandırmıştır.
Ünlü bilim insanı Newton buluşları arasında yer alan Kalkülüs sayesinde eğriler ve onları çevreleyen alanların hesaplanması mümkün hale geldi. Çok büyük ve oldukça kullanışsız olduğu belirtilen Galileo Teleskopuna göre çok daha güçlü yansıtma özelliğine sahip Newton Teleskopu’nu ortaya koydu. Newton en büyük farklılığı mercekler yerine aynalar kullanarak yapmıştı. Bundan dolayı 10 kat daha hafif yapılı olan cihazın taşınmasını kolaylaştı. Hayatına çeşitli buluşları sığdırmaya başaran Newton’un hayatının özeti oldukça geniş bilgiler verirken arkasından gelen bilim insanlarına da bir kaynak niteliği taşımaktadır.
Tarihte ilk kez beyaz ışığın üçgen bir prizmadan geçirilmesini sağlayan Newton, altı temel renge ayrıldığını da tespit etmiş oldu. Bununla birlikte kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor renklerin nasıl olduğuyla ilgilendi. “Renk Teorisi” isimli makalesinde renklerin eşyalara ait olduğunu belirterek ışığın renkler bütününden oluştuğunu açıkladı. Ne kadar ışık artarsa objelerin o kadar parlak bir görünüme sahip olmaları kaçınılmazdır. Çünkü ışıkla birlikte renkler var olur, ışık olmadığında ise renkler kaybolur.