Kimdir

İbn-i Sina Kimdir?

980 yılında Özbekistan’ın Buhara şehrinde yer alan Afşana ilçesinde dünyaya gelen İbni Sina, dönemin en önemli bilim insanlarından biri olan Abdullah’ın oğludur. İbni Sina, küçük yaşlardayken dahi, üstün bir zekaya sahip olduğunu çevresindeki herkese belli etmiştir. Eğitim ve öğretim dönemlerinde, öğretmenleri de onun zekasını fark etmiştir. 16 yaşına geldiğinde tıp ile ilgilenmeye başlayan İbni Sina, çok kısa sürede kendini geliştirmiş ve 19 yaşında hekim unvanı alarak tarihe geçmiştir.  Geliştirdiği tedavi teknikleri sayesinde birçok kişi tarafından tanınmıştır. Sahip olduğu bilgiyi insanlarla paylaşabilmek adına bir süre insanları ücretsiz tedavi etmiştir. 997 yılında, bir emiri hastalıktan kurtarmış ve sonrasında emirin yanında çalışmaya başlamıştır. Hizmetlerinin karşılığı olarak da Samanilerin resmi kütüphanesinden yararlanabilme imkanı elde etti. Kütüphanede yaptığı çalışmalar sayesinde kendini fizik, kimya, biyoloji, tıp, astronomi, felsefe, mantık ve islami bilimler alanlarında geliştirdi. Okuduğu çok sayıda eder sonrasında, icazet almış ve telif etmeye başlamıştır.

İbni Sina’nın Eserleri ve Buluşları

İran’da birçok çalışma ve araştırma yapmış olan İbni Sina, orada yer alan kütüphanelerden de yararlanmıştır. Farklı bölgelerde yer alan kütüphanelerde geniş çaplı araştırmalar yaparak büyük bir bilgi birikimine ulaşmıştır. Bu sayede tıp alanındaki buluşları ile birçok tedavi yöntemi geliştirmiştir. Mikroorganizmalardan bahseden İbni Sina, soğuk ve sıcak tedavi yöntemleri geliştirmiştir. Günümüzde hala kullanılan yöntemlerin yanı sıra, ürettiği eserleri de üniversitelerde okutulmaktadır. Buna istinaden, İbni Sina adında birçok okul ve hastane kurulmuştur.

İbni Sina, 22 yaşında babasını kaybetmiş ve 1004 yılında Samani Hadenanı’nın sona ermesiyle birlikte batıya, Ürgenç’e gitmiştir. Burada bulunan vezirin bilim dostu olması sayesinde Merv’den Nişabur’a ve Horasan sınırlarına kadar adım adım dolaşarak araştırmalarına devam etti.

Gezginliği sırasında şiddetli bir hastalığa yakalanması sonucu Haza Denizi’nin kıyısında bulunan Gorgan’daki eski arkadaşının yanına yerleşti. Bu kentte tedavi olurken aynı zamanda mantık ve astronomi dersleri verdi. Kanun kitabının başlangıcının bu döneme rastladığı tahmin edilmektedir.

1037 yılının haziran ayında 57 yaşında öldü. Tüm mallarını yoksullara bağışlayarak köleleri azat etti. İbni Sina’nın hayatı kısaca; araştırarak, öğrenerek ve öğreterek geçmiştir. Geriye bir çok eser bırakan İbni Sina’nın eserleri aşağıda listelenmiştir.

  • Risale fi-İlmü’l-Ahlak
  • İşaret ve’l-Tembihat
  • Kitabü’ş Şifa
  • El-Kanun fi’t Tıp
  • Kitab’ül-Necat

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu