Kimdir

Hamdullah Suphi Tanrıöver Kimdir?

Sanatçı 1886 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Maliye Ticaret nazırlığı yapmış olan Abdullatif Suphi’nin oğlu olan Hamdullah Suphi Tanrıöver, usta sanatçı Samipaşazade Sezai’nin yeğenidir. Başarılı yazar, Numune-yi Terakki ilkokulundan mezun olduktan sonra Galatasaray Sultanisine başladı. Bu okulu da büyük bir başarı ile bitiren sanatçı, üniversite ve ilkokullarda öğretmenlik yaptı.

Öğretmenliğin yanı sıra Türk Ocağında görev alan sanatçı, yapmış olduğu coşkulu nutukları ile tanındı. Bu özelliği sayesinde “Milli hatip”, “Cumhuriyet Hatibi” gibi lakaplarla anıldı. 19 yıl Türk Ocağında başkanlık yapan sanatçı, Ocağın kapatılmasıyla Milli Mücadeleye katılmak ve vatanı kurtarmak için Anadolu’ya geçti. Hamdullah Suphi Tanrıöver, ilk meclis olan TBMM’ye Saruhan milletvekili olarak girdi. Milli marş seçimlerinde yer alan usta sanatçı Mehmet Akif Ersoy’un birinci olarak seçilmesi için yoğun çaba harcadı.

Hamdullah Suphi Tanrıöver, 1923-27 yılları arasında milletvekili olarak İstanbul’da görev yaptı. Bir süre sonra Milletvekilliğini bırakan sanatçı, Bükreş elçiliği görevine getirildi. On üç yıl bu görevde bulunan Hamdullah Suphi Tanrıöver, tekrar siyaset gündeminde yer almaya başladı. 1945 seçimlerinde yerini alan usta sanatçı, tekrar İstanbul milletvekili seçildi. Sırasıyla DP Manisa Milletvekili, İstanbul Milletvekili oldu.

1957 seçimlerine Hürriyet Partisinden girse de seçimden yeterli oy alamadı. Çocukluk döneminde şiire duyduğu ilgi amcası Samipaşazade Sezai’nin çıkardığı Şura-yı Ümmet gazetesinde gizli olarak şiirler yayımlanmasına neden oldu. Büyük ilgi duyduğu şiirler her geçen gün gelişiyor ve sanatçının bu alanda usta olmasına yardımcı oluyordu. Hamdullah Suphi Tanrıöver, Fecri Ati, Serveti Fünun, Milli edebiyat gibi dönemlerden etkilenerek eserlerini bu çizgide yazmıştır. Dolu dolu bir hayat geçiren sanatçı İstanbul’da 1966 yılında hayata veda etti.

Edebi Kişiliği

Usta sanatçı, söylev başta olmak üzere şiir, deneme, hikaye, makale gibi türlerde başarılı eserler vermiştir. Türkçülüğü savunan sanatçı, Türk ocaklarında başkanlık yapmıştır. Milli Mücadele hareketine destek vermeye çalışan sanatçı, karşıdaki insanı harekete geçiren söylevler yapmış ve Türk ruhunun güçlenip, savaşa karşı koymasına yardımcı olmaya çalışmıştır. Hamdullah Suphi Tanrıöver, soyadını bizzat Atatürk’ten almıştır.

Güçlü hitabet yeteneğine sahip olan sanatçı, ilk olarak Fecri Ati topluluğunun oluşmasına katkı sağlamış ve bu topluluktan etkilenmiş, daha sonra Milli edebiyat akımından etkilenerek vatan sevgisi, kahramanlık gibi konularda eserler yazmaya başlamıştır. Kalemi de hitabeti gibi güçlü olan sanatçı, edebiyatımızın önemli isimlerinden biridir. Eserlerinde kendine özgü bir üslup kullanan sanatçı ağır bir dil kullanmak yerine halkın anlayabileceği bir dil kullandı.

Hamdullah Suphi Tanrıöver’in Sözleri

Bugünki medeniyetin debdebeli, şatafatlı, altın içinde yüzen saraylarının arkasında açlık sefalet vardır. Bolşevik ihtilali, Fransız İhtilaline göre daha samimidir.

Biz faşist milliyetperverliğin dünkü galeyanında hem mazimizi hem de istikbalimizi görürüz.

Hamdullah Suphi Tanrıöver’in Eserleri

  • Dağyolu
  • Namık Kemal Bey Magosa’da
  • Günebakan
  • Dağyolu ve Günebakan’dan Seçmeler
  • Anadolu Milli Mücadelesi

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu