Kimdir

Halime Çavuş Kimdir?

Halime Çavuş Kimdir?

1898 yılında Kastamonu’da dünyaya gelen Halime Kocabıyık, Duruçay köyündendir. Kurtuluş Savaşı yıllarında, savaşa katılmayı çok istemiş ancak ailesi tarafından engellenmiştir. Halime Kocabıyık, ailesinin tüm engellemelerine rağmen erkek kılığına girerek savaşa katılmayı başarmıştır. Erkek kılığında, İnebolu’dan yola çıkan Sakarya ve Ankara’ya ulaşması gereken cephanelerin taşınmasında yer almıştır. Kadın olmasına rağmen, taşıma işinin üstesinden gelmeyi başaran Halime Kocabıyık, kendisini yaptığı işe adamış ve milli mücadeleye verdiği büyük destek sebebi ile dikkatleri çekmeyi başarmıştır.

Halime Kocabıyık, soğuk bir kış gününde yoğun kar yağışı ve dondurucu soğuğa rağmen üzerindeki montu çıkarmış ve cephanelerin üzerine örtmüştür. Tam da o gün İnebolu’yu denetlemeye gelen Mustafa Kemal Paşa ile karşılaşmış ve gösterdiği fedakar davranış sayesinde Mustafa Kemal Paşa ve heyetinin dikkatini çekmiştir.

Mustafa Kemal Paşa, bir askerin cepheye taşıdığı mermileri kendi hayatından daha önemli bir yere koymasından çok etkilenerek asker ile iletişime geçmiştir. Halime Kocabıyık’a “Neden üzerindeki, montu mermilerin üstüne örttün, hiç üşümüyor musun?” diye sormuştur. Halime Çavuş buna karşılık “Benim üşümem önemli değil. Bu cephane yüzlerce belki de binlerce askerimizi koruyacak” cevabını vermiştir. Halime Çavuş’un verdiği cevaptan çok etkilenen Mustafa Kemal Paşa, Halime Çavuş’tan kimliğini istemiş, onun kadın olduğunu fark ettiği zaman ise yaverine Halime Çavuş ile ilgili gerekli tüm bilgileri not aldırmıştır. Mustafa Kemal Paşa, bu olayın ardından Ankara’ya dönmüştür.

Halime Kocabıyık, görevine kaldığı yerden devam etmiş ve savaşta yer aldığı süre zarfında pek çok başarıya imza atarak büyük bir takdir toplamayı başarmıştır. 9 Haziran 1921’de Yunan savaş gemileri Averof ve Kılkış İnebolu’yu bombalamıştır. Çatışma sırasında Halime Çavuş’un ayağına şarapnel parçası saplanmıştır. Bu yaralanma sonucunda Halime Çavuş sakat kalmıştır.

Kurtuluş Savaşı sona erdiğinde Halime Çavuş, Mustafa Kemal Paşa tarafından Ankara’ya çağırılmış ve Çankaya Köşkü’nde 15 gün süre ile misafir edilmiştir. Çankaya Köşkü’nde bir ödül töreni düzenlenmiş ve Halime Çavuş’a İstiklal Madalyası ve “Çavuş” rütbesi verilmiştir. Mustafa Kemal Paşa, Halime Çavuş’un maaşa bağlanması için emir vermiştir. Maaşa bağlanan Halime Çavuş Kastamonu’ya dönmüş ve yaşamanının geri kalanını orada geçirmiştir.

Halime Çavuş’un Hayatı

Halime Çavuş, kendisini Türk milletine ve vatanına adamış bir kişidir. Hayatı boyunca hiç evlenmemiştir. Kardeşi Hasan Kocabıyık’ın oğlu olan Sadık Kocabıyık’ı 13 yaşındayken evlat edinmiş ve onu büyütmüştür. Geçirdiği sakatlıklar ve yaşlılık sebebi ile, Halime Çavuş’un hayatı son 6 yılda Duruçay köyündeki evde yatalak olarak geçmiştir. 75 yaşına gelen Halime Çavuş, 20 Şubat 1976 tarihinde hayata veda etmiştir. Herkes onu, Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği kahramanlıkları ve cesareti ile tanımaktadır. Halime Çavuş hikayeleri dilden dile dolaşarak nesilden nesile aktarılmış ve Kurtuluş Savaşı’na olan katkıları hiçbir zaman unutulmamıştır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu