Kimdir

Cahit Sıtkı Tarancı Kimdir?

Cahit Sıtkı Tarancı, 4 Ekim 1910 tarihinde Diyarbakır’da dünyaya gelmiştir. Cahit Sıtkı Tarancı’nın öğrenim hayatı Galatasaray Lisesi ile şekillenmeye başlamıştır. Ardından Ankara Üniversitesi’ne başlamıştır. Burada Siyasal Bilimler Fakültesi’ni bitiren Cahit Sıtkı Tarancı, bir süre de Ankara Yüksek Ticaret Okulu’na devam etmiştir.

Cahit Sıtkı Tarancı, hayatı boyunca çeşitli işlerde yer almıştır. Bir süre Sümerbank’ta memur olarak görev yapmıştır. 1939 yılında Paris’e giderek orada Paris Radyosu’nda yer almıştır. Askerliğinin ardından İstanbul’da babasına ait iş yerlerinde çalışmıştır. Bir dönem Ankara’da yaşamış ve Anadolu Ajansı’nda çevirmen olarak görev yapmıştır.

Cahit Sıtkı Tarancı, geçirdiği kısmi felç sonucunda konuşma yeteneğini yitirmiştir. Felç tedavisi için Viyana’ya gitmiştir. Burada, 12 Ekim 1956 tarihinde henüz 46 yaşındayken hayata veda etmiştir.

Edebi Kişiliği

Cahit Sıtkı Tarancı, ilk şiirlerini Muhit, Uyanış ve Servet-i Fünun dergilerinde yayınlamış ve edebiyat hayatına giriş yapmıştır. İlk şiirlerinde hece ölçüsü kullanan sanatçı, alışılmış kalıpların dışına çıkarak dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır.

Cahit Sıtkı Tarancı’nın edebi hayatı için dönüm noktası niteliğinde olan “35 Yaş” şiiri, 1946 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’nin gerçekleştirdiği şiir yarışmasında birincilik ödülü almıştır. Cahit Sıtkı Tarancı’nın yazmış olduğu ilk şiir kitabı olan “Ömrümde Sükut” ise 1933 yılında yayınlanmıştır. Bu döneme kadar vermiş olduğu eserleri sayesinde dönemin en çok okunan şairlerinden biri haline gelmiştir.

Cahit Sıtkı Tarancı, bir yandan Garip akımından etkilenmiş ve serbest şiir için denemeler yapmıştır. Diğer yandan ise Verlaine ve Baudelaire gibi Fransiz şairlerinden de etkilenmiştir. Buna rağmen, hiçbir akıma uymayan ve hiçbir akıma bağlanmayan bir şiir anlayışı vardır. Cahit Sıtkı Tarancı’nın şiir anlayışını kısaca; uyum ve biçimi önemseyen, duygu dolu, içten ve kendine özgü olarak tanımlamak mümkündür. Şiirlerinde hem karamsarlığı hem de yaşama sevincini yansıtmaktadır. Genellikle “yalnızlık” ve “ölüm” gibi temalar ağırlıktadır.

Cahit Sıtkı Tarancı’nın Türk edebiyatında adını duyurmasına katkısı olan bir diğer eseri ise “Otuz Beş Yaş” şiiridir. Şair, ölüm temasını en vurucu üslupla ele almış ve okuyucuyu etkilemeyi başarmıştır.

Cahit Sıtkı Tarancı Eserleri

şiirleri

  • Otuz beş yaş (Şiir)
  • Ömrümde sükut (Şiir)
  • Çocukluk (Şiir)
  • Desem ki (Şiir)
  • Abbas (Şiir)
  • Memleket isterim (Şiir)
  • Ölümden sonra (Şiir)
  • Gün eksilmesin penceremden(Şiir)
  • Düşten güzel (Şiir)
  • Böyle işte (Şiir)
  • Dalgın ölü (Şiir)
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu