Kimdir

Stephan Hawking Kimdir?

İngiliz evrenbilimci, teorisyeni astronom, yazar ve fizikçi olan Stephan Hawking hayatı. Ölümünün ardından en çok merek edilen konulardan biri oldu. İşte, Stephan Hawking kimdir? Sorusunun tüm yönleri ile cevabı.

İngiliz bilim insanı Stephan Hawking, 8 Ocak 1942 yılında Oxford’da dünyaya geldi. Henüz 8 yaşındayken Londra’dan 20 mil uzaklıktaki St.Albans’a giden Hawking, 11 yaşında St. Albans okuluna kaydını yaptırdı. Bu okulu bitirdikten sonra Oxford Üniversitesi kolejine devam eden Hawking, babasının tıp ile ilgilenmesini istemesine rağmen matematiğe ilgi duydu. Okulunda Matematik bölümünde yer olmaması sebebi ile fizik öğrenimi görmeye başladı. Hawking daha sonra evrenbilim ile ilgilenmek için Cambridge’e gitti. Öğreniminin ardından Gonville and Caius College’de araştırma asistanı ve ardından profesör asistanı oldu.

Stephan Hawking Eserleri

Eserleri şu ana kadar 40’tan fazla dile çevrilmiş olan Hawking’in en pek çok önemli kitabı bulunmaktadır. Bunlardan en bilinen ceviz kabuğundaki evren ve zamanın kısa tarihi büyük patlamadan kara deliklere kitapları olarak görülür. İlk kitabını yayımlandıktan sonra önemli buluşları ortaya çıkan Hawking’in zamanın kısa tarihi adlı eseri de ilk kitabın devamı olarak görülür.

Yaptığı Çalışmalar

Stephan Hawking yaptığı çalışmalar ile adından sık sık söz ettirdi. Evrenin temel prensipleri üstünde çalışmalar yürüttü. Genel Görelelik Kuramı’nın ilk olarak Bing Bang ile başlayıp kara delikler ile son bulduğunu ortaya koydu. Bu sonuç ile Genel Görelelik Kuramı ve Kuantum mekaniğinin birleştirilmesi sonucu ortaya çıktı. 20. Yüzyılın en büyük ve ses getiren buluşlarından olan bu durum, kara deliklerin tamamen kara olmadıklarını ve radyasyon yayıp görünmez olabilecekleri sonucuna vardı. Başka bir sonuç ise evrenin bir sınırı ve sonu olduğudur.

Henüz 21 yaşında iken tedavisi bulunmayan ALS hastalığına sahip olan Stephan Hawking sahip olduğu parlak biyografi ile Albert Einstein’dan sonra en dahi insan olarak tarihte yerini aldı. Kısaca, sahip olduğu hastalığına rağmen bilim adına pek çok noktada teoriler ortaya atarak bilimsel çalışmalar yapmış olan Stephan Hawking, evrenin bilinmeyenlerinin açığa çıkmasında çok önemli roller üstlenmiştir. 12 ödül derecesi alan ve 1982 yılında CBE ile ödüllendirilmiş olan Hawking, daha pek çok ödül almıştır. Yaşamında Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi olan ve 14 Mart 2018 tarihinde hayata veda eden Hawking özet olarak Einstein’dan sonra yer yüzüne gelen en parlak teorik fizikçi bilim insanı olarak anılmaktadır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu