Genç Osman Kimdir, II. Süleyman’ ın Hayatı, II. Süleyman dönemi önemi ve II. Süleyman hakkında daha fazla bilgiye bu makaleden sahip olabilirsiniz.
Doğum Tarihi :1642
Doğum Yeri: İstanbul
Baba Adı: Sultan İbrahim
Anne Adı: Sâliha Dilaşub Sultan
Ölüm Tarihi: 1691
Öldüğü Yer: İstanbul
Saltanat Süresi: 1687 – 1691
Kabri: İstanbul (Süleymaniye Cami’nde Kanuni Türbesindedir.)
Hayatı
1642 yılında Sultan İbrahim ile Saliha Dilaşub Sultan’ın oğlu olarak dünyaya geldi. Saray da iyi bir eğitim alan II. Süleyman tahta çıkmak için en uzun bekleyen veliaht olarak bilinir. Hayatının yaklaşık olarak 40 yılını saray da hapis hayatı olarak olarak yaşamıştır. II. Süleyman kardeşi IV. Mehmed’in 1687 yılında askeri bir ayaklanma sonucu tahttan indirilmesi üzerine Osmanlı tarihinde dönüm noktası olacak bir zaman da tahta çıktı. Çünkü Viyana Kuşatmasında ki bozgundan sonra dengelere yavaş yavaş Osmanlı Devletinin aleyhine dönmeye başlamıştı. Toprak kayıpları ve askeri isyanlar devletin durumunu oldukça güçleştirmişti.
Avusturya ve müttefikleri ile yapılan savaşlar da hazine gelirlerinde azalma olmasıyla beraber Anadolu da eşkıyalık faaliyetleri de artış gösteriyordu. Devletin içine düştüğü bu zor durumu çözmek için çareler arayan II. Süleyman Sancak-ı Şerif’i çıkararak zorbaların ve onların destekçisi olan bazı devlet adamlarının hakkından gelmesi üzerine Payitahtta asayiş sağlanabilmişti. Osmanlı ordusunda toparlanmalar yaşanmaya başlanınca kaybedilen bazı yerler geri alındı.
II. Süleyman, devrinde yaşanan en önemli sorun Yeğen Osman Paşa sorunudur. Avusturya Serdarı Yeğen Osman Paşa başı bozuk hareketler de bulunup Rumeli de yaşayan Osmanlı tebaasından haksız vergiler topluyordu. Yeğen Osman Paşa sekban ocağı ile yeniçeri ocağını yanına alarak isyan hareketlerine girişti. Sonradan Yeğen Osman Paşaya Bosna Sancağı amcasına da Hersek Sancağı verilmesine rağmen bununla da yetinmeyip tahriklerini sürdürdü.
Başvezirliğe kadar gelmeyi planladıysa da bu düşüncesini gerçekleştiremedi. Sekbanlar kanun dışı kabul edildi ve Ermeni asıllı Yeğen Osman Paşanın da idamına karar verildi. Bekri Mustafa Paşa asiler üzerine yürüyüp onları bertaraf etmeyi başardı ev 1689 yılı Mart ayında Yeğen Osman Paşa yakalanarak idam edildi.
Avusturya Seferi
II. Süleyman 1689 yılının yaz mevsiminde Avusturya seferine çıkmak üzere harekete geçti. 1690 yılında Osmanlı Devleti Avusuryaya kaptırdığı toprakları geri alınca özellikle de Belgrad’ın geri alınmasıyla Tuna Hattı yeniden kurulmuş oldu. II. Süleyman hasta olmasına rağmen orduya moral vermek için Macaristan seferine ordu başında çıkmaya karar verdiyse de hastalığı daha da arttı ve Edirne ye hareket ettikten sonra 1691 yılında vefat etti. Cenazesi Kanuni Sultan Süleyman’ın Türbesine defnedildi. II. Süleyman’ın altı eşi olmasına rağmen çocuğu olmamıştır bazı iddialara göre de çocukları oluş fakat küçük yaşta ölmüşlerdir.
Kişiliği
II. Süleyman Cesur, dindar,vatansever, merhametli ve nazik bir padişahtı Rüşvet ve sefahata son derece düşmanlık beslerdi. Şehzadeliğinde hususi hocalardan özel dersler aldı. İyi bir eğitim gördü. Kardeşi IV. Mehmed’in ölüm haberi kendisine geldiğinde inanmamış ve öldürüleceği düşüncesi ile muhafızlara direnmişti.
Eşleri
- Hatice Kadın
- Behzad Kadın
- Süğlün Kadın
- Şehsuvar Kadın
- İvaz Kadın
- Zeynep Kadın