Tarih

Tımar Sisteminin Bozulması

Bu yazımızda siz değerli Birey.net okuyucularımız için Tımar sistemi nedir, Tımar Sisteminin Bozulması ve tımar sisteminin bozulması sonucunda meydana gelen gelişmeler hakkında bilgiler vereceğiz.

Tımar Sistemi Nedir

• Tımar sistemi, Osmanlı Devleti’nde hem askeri gücü, hem de ekonomik ve sosyal yapın doğrudan etkilemişti.
• Osmanlı Devleti bu sistem ile birlikte bir kısım asker ve devlet görevlilerine belli bölgelerdeki gelir kaynaklarını, topraklarını verip karşılığında insanlardan devlet için hizmet beklerdi.

Tımar Sisteminin Bozulması

Osmanlı Devleti’nin siyasi, ekonomik ve siyasi açıdan yıllarca önemli katkıda bulunan tımar sisteminin bozulması 17. yüzyıl ile birlikte görülmeye başlanmıştır. Tımar topraklarının önceden askeri başarı gösteren kişilere verilmesi adeti  yerine rüşvet ile başka kişilere verilmesi ve bununla askerlerin devlete olan güveninin zayıflaması temel nedeni oluşturmaktadır.

Tımarlı sipahilerin elinden alınan toprakların başka kişilere verilmesi düzgün yönetilmemesi gibi nedenlerden dolayı tımarların işleyişinde aksaklıklar meydana gelmiştir. Bu sebeple Tımar toprakları ekilmemiş ve tımar sahibinin devlete asker yetiştirmemesine bağlı olarak devlet hem ekonomi hem de askeri olarak gerilemeye başlamıştır.

Tımar sisteminde görülen aksaklıklar nedeniyle üretim azalmış devletin gelirinde önemli oranda azalma olmuştur. Tımarlı sipahilerin sayısı azalmış bu sebeple Osmanlı ordusu zayıflamıştır. Genel olarak  tımar sisteminin kaldırılması aşağıdaki sorunlara sebep olmuştur.

Tımar Sisteminin Bozulmasının Meydana Getirdiği Sonuçlar

  • Devlet ulufeli tüfekli kapıkulu askerinin sayısını artırmak zorunda kaldı.
  • Sayıları çoğalan kapıkullarına ulufe yetiştirmek güçleşti. Hazinenin yükü arttı.
  • Eyaletlerdeki tımarlı sipahiler ile kapıkulu  askerleri birbirlerine karşı denge unsuru idiler. Tımarlı sipahiler kalkınca, kapıkulu askerleri devlete hükmeder hale geldiler.
  • Kapıkulu askeri ihtiyacı artınca “devşirme sistemi” de bozuldu. Devşirme olmayan kişiler de kapıkulu askeri yapıldı.
  • Köylü, kapıkulu askeri olmak isteyince toprağını bıraktı. Bu yüzden üretimde azaldı.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu