II. Mustafa Kimdir, II. Mustafa’in Hayatı, II. Mustafa dönemi önemi ve II. Mustafa hakkında daha fazla bilgiye bu makaleden sahip olabilirsiniz.
Hayatı
II. Mustafa 1664 yılında IV. Mehmed ile Emetullah Rabia Gülnuş Sultan’ın oğlu olarak dünyaya geldi. Amcası II. Ahmed’in ölümü üzerine 1695 yılında tahta çıktı. Tahta çıktığında Avusturya ve Venedik ile yapılan savaşlar devam ediyordu. Avustura üzerine üç büyük sefer yaptı. Birinci Seferinde Avusturyaya karşı Lugos Zaferini kazandı. İkinci seferinde Temeşvar yakınlarındaki Ulaş Muharebesinde de Avusturyaya karşı zafer kazandı. Avusturya ile yapılan savaşlar da bir çok kale ele geçirildi. 696 yılında Avusturya Seferinden dönüldü fakat aynı yıl Ruslar Azak Kalesini ele geçirdi. II. Mustafa 1697 yılında üçüncü kez Avusturya Seferine çıktı fakat bu sefer de Zenta Savaşında Osmanlı ordusu mağlup oldu.
Karlofça Antlaşması
Osmanlı ordusunda bulunan bir çok kuvvet düşman çemberinde kalıp yok edilince Osmanlılar bir anda savunmasız kaldı. Bütün bunlar devam ederken Lehistan Boğdan’a Venedikliler de Dalmaçy ve Mora kıyılarına saldırmıştı. Rusyanın başında bulunan Deli lakaplı Çar Petro da Akdeniz ve Karadeniz’e hakim olmak düşüncesi ile ordusunu modernize etmiş ve hedeflerini gerçekleştirmek için çabalıyordu. Bütün bu gelişmeler Osmanlı Devleti’ni yıpratmıştı. 16 yıl süren savaşlar sonunda Osmanlı Devleti hayli yıprandığından barış talep etmek zorunda kaldı ve barış görüşmelerine başlandı. 4 ay süren görüşmeler sonunda Karlofça Anlaşması imzalandı Bu anlaşmayla;
- Temeşvar ve Banat hariç bütün Erdel ve Macaristan toprakları Avusturyaya bırakıldı.
- Dalmaçya, Ayamavra adası ve Mora Yarımadası Venediklilere verildi.
- Ukrayna ve Podolya Lehistan’a bırakıldı.
- Anlaşmanın 25 yıl süre ile geçerli olması ve Avusturya’nın kefilliği altında olması kararlaştırıldı.
Karlofça Anlaşması Osmanlı tarihinde bir dönüm noktası oldu. Çünkü bu anlaşma ile Osmanlı Devleti ilk kez batı da anlaşma ile toprak kaybetmeye başladı. Bundan sonraki süreçte de devam etti. Osmanlı Devletinin batı da ilerleyişi durdu ve geri çekilme başladı(1921 yılında kazanılan Sakarya Zaferine kadar). Avrupalılar Türklerinde yenilebileceğini anladı ve Osmanlıya karşı savunmadan saldırıya geçti. 1700 yılında Rusya ile de İstanbul Anlaşması imzalandı ve bu anlaşma ile;
- Azak Kalesi Ruslara bırakıldı
- Rusyaya İstanbul da sürekli elçi bulundurma hakkı verildi.
Bu gelişmelerden sonra II. Mustafa devlet işlerinden elini çekti ve devletin yönetimini devlet adamlarına ve önceden hocası olan fakat sonradan Şeyhülislam olarak atadığı Feyzullah Efendiye devretti. II. Mustafa’nın bundan snra av eğlencelerine dalması hoşnutsuzluğa sebep olduğundan devlet düzeni de işlemez oldu.Ordu içindeki hoşnutsuzluklar da artmaya başlayınca 1703 yılında Edirne den yola çıkan ordu Payitahta vardığında Şeyhülislam Feyzullah Efendiyi katletti ve bununla da kalmayıp II. Mustafayı hal etti. Yerine kardeşi III. Ahmed tahta çıkarıldı. Bu olay tarihe Birinci Edirne Vakası olarak geçti. II. Mustafa aynı yıl içinde kısa bir süre sonra vefat etti.
Kişiliği
II. Mustafa kuvvetli bir ilim tahsili aldı. İkbali mahlası ile divan şiirleri yazdı. Tahta çıktığında zevkü sefayı kendine haram ettiğini söylese de Viyana savaşındaki bozgundan ve akabinde yapılan nlaşmalardan sonra sözünü unutarak av peşinde koşmaya başlaması da sonunu getirmişti.
Eşleri
- Âlicenâb Kadın
- Hümaşah Kadın
- Afife Kadın
- Şehsuvar Sultan
- Saliha Sultan
- Hatice Kadın
- Hanife Hatun (İkbalidir)
- Hafsa Sultan (İkbalidir)
Çocukları
- I. Mahmud
- Şehzade Murat
- Şehzade Selim
- Şehzade Ahmed
- Şehzade Mehmed
- III. Osman
- Şehzade Hasan
- Şehzade Hüseyin
- Şehzade Ahmed
- Atike Sultan
- Büyük Ayşe Sultan
- Emine Sultan
- Safiye Sultan
- Büyük Rukiye Sultan
- Hatice Sultan
- Fatma Sultan
- Esma Sultan
- Küçük Rukiye Sultan
- Ümmügülsüm Sultan
- Zeynep Sultan
- Emetullah Sultan
- Küçük Ayşe Sultan