Rehberlik
TYT – YKS Sınavına Nasıl Çalışılmalı?
TYT – YKS sınavına Nasıl Çalışılmalı?
- TYT – YKS sınavına çalışmaya başlarken adaylar önce sıkı bir konu çalışması yapmaları gerekir. Bu çalışmayı günü gününe ve konu-test-konu-test şeklinde yapmalılardır. Konu çalışmasını tüm konulara çalıştıktan sonraki aşama test çözme becerinizin artmasını sağlamalısınız.
- Bir konuyla ilgili soruları çözmeden önce ilk paragrafta belirttiğim gibi o konuyu iyi öğrenmelisiniz. Soru çözerek o konu hakkında bilgileri öğrenip öğrenmediğinizi kontrol etmiş olursunuz. Soruları çözerken amacınızın TYT – YKS sınavını kazanmak olduğunu ve bu amaca uygun sorular çözdüğünüzden emin olmalısınız.
- Soru çözerken mutlaka zaman tutunuz. Çünkü sınav soru çözerken sadece rakiplerinize karşı değil zamana karşıda yarışacaksınız. Çözdüğünüz sorunun sınavda karşınıza çıkabileceğini düşünerek çözmeye çalışın. Çözemediğiniz veya yanlış çözdüğünüz soru veya soruları mutlaka doğru çözümünü öğrenin ve ilerleyen zamanlarda bu soruları tekrar çözmeye çalışın.
- Soruyu defalar okuyarak beyninizi gereksiz yere karıştırmayın. Soruyu çözmenizi sağlayacak soru metninde yer alan önemli kelimelerin altını çizin çizin. Her gün belirli miktarda soru çözmeye çalışın ve 3-5 gün aralıklar bu soru miktarlarını artırın.
- Sorunun sizden ne istediğini anlamadan şıkları okumaya başlamayın. Önce size verilenleri
İyice bir analiz edin. Daha sonra doğru olduğunu düşündüğünüz seçeneği işaretleyin.
Sorunun doğru cevabını bulduğunuzu düşünseniz bile mutlaka tüm şıkları okuyun. Çünkü bazı sorular birbirine çok yakın cevapları içeren seçeneklerden oluşabilir. - Yanlış olduğuna kesin emin olmadıkça, ilk tahminde bulunduğunuz cevabınızı değiştirmeyin. Doğru çözdüğünüzden emin olmadığınız soru ve sorular varsa o soruya hemen değil daha sonra çözmek üzere işaretleyerek diğer soruları çözmeye devam edin.
- Yanlış çözdüğünüz sorulardan ötürü ümidinizi kaybedip karamsarlığa düşmeyin. Çünkü her yanlış çözdüğünüz sorunun nasıl çözüldüğünü öğrenirseniz sizin için bir kazanç olacaktır.
- Çözemediğiniz soruları düşünerek strese kapılmayın. Her adayın çözemeyeceği yada sınav sırasında aklına cevabının veya çözüm yolunun gelmediği sorular mutlaka olacaktır.
Paragraf sorunlarında ise “Bu paragraf uzun kesin zordur” gibi ön yargıyla soruya yaklaşmayın. - Çünkü paragraf soruların ne kadar uzun olursa olsun mutlaka cevabı içinde saklıdır. Paragraf sorularında önce soruyu dikkatli olarak okursanız paragrafı daha kolay ve kısa sürede anlar ve sorunun cevabını daha çabuk bulursunuz.