Öğrenciyi Tanıma Teknikleri (Staj Raporu)
ETKİNLİK: Öğrenciyi Tanıma Teknikleri
Raporun İçeriği:
Öğrenciyi Tanıma Teknikleri
Bir öğretmen olarak sınıf içerisinde veya okul içerisinde öğrenciyi tanımak için öncelikle iyi bir gözlem yapılması gereklidir. Öğrenci için ilk olarak ders için de öğretmenini dinliyor mu, derse katılımı nasıl, sınıf içerisin de dersi kaynatıyor mu soruları aklımıza getirmeliyiz.
Bu soruların cevaplarını aldıktan sonra öğrenci örneğin derse katılmıyorsa neden katılmadığını öğrenmeliyiz. Öğrenci içine kapanık bir birey ise öğretmen bire bir öğrenci ile konuşup sorunu halletmelidir. Ama bir öğretmenin bir öğrenciyi daha iyi anlayabilmesi için bire bir konuşması daha iyidir.
Bire bir konuşmada öğrenciye okul dışında neler yaptığını, nelerden hoşlandığını, hangi tür kitaplar okuduğunu eğer ki kitap okumayı sevmiyorsa da bunun nedenlerini, ileri de meslek hayatında ne gibi planları olduğunu, bu mesleği seçmesinde ki nedenini gibi sorular sorarak öğrenci hakkında birkaç bilgiye sahip olabiliriz.
Bir öğrenciyi tanımak için tabi ki de sadece bunlar gerekli değildir. Öğrencinin aile hayatını yaşamını öğrenmek için aile bireylerini tanımak adına öğretmen öğrencinin evine misafir olup gözlem yapabilir. Öğrencinin nasıl bir karakteri olduğunun aile bireylerinden bilgi alarak öğrenebilir.
Öğrenciye dair kişisel testler hazırlanması veya da öğrenciye bir boş kağıt verilip kendisini anlatmasını isteyip öğretmenin öğrenciyi tanımasına bir nevi yardımcı olabilir. Öğrencini arkadaş ortamı da göz önünde bulundurulmalıdır. Öğrencinin derse dair neler bildiğini ise örneğin bir harita bilgisini ölçmek için haritadan sorular sorup öğrenmesine yardımcı olunabilir. Öğrencini okul dışın da hangi aktiviteler ile ilgilendiğini sorular sorup öğrenebiliriz. Bireyi sadece o dönem de tanımak ve ilerleyen zamanlar da elimizde ki bilgilere dayanarak görüşlerde bulunmak yanlıştır. Öğrenciye dönem olarak testler yapmak daha yararlı olacaktır.