Matematik Nasıl Çalışılır?
Matematik, öğrencilerin büyük bir çoğunluğu için zor bir derstir. Küçük yaşlardan itibaren matematik ile iç içe olan öğrenciler, yanlış çalışma yöntemleri izledikleri için matematikte başarısız olmaktadır. “Matematik nasıl çalışılır?” sorusunun cevabı kişiden kişiye değişmekte olup öğrencilerin çoğu doğru çalışma yöntemlerini bilmemektedir. Özellikle sözel alanında başarılı olan kişiler matematik konusunda oldukça zorlanmaktadır. Ancak, matematikte başarılı olmak herkes tarafından mümkündür. Yalnızca matematik çalışma taktikleri ve püf noktaları bilinmelidir.
Matematik Nasıl Çalışılır?
Matematik alanında başarılı olmak için öncelikli olarak “matematik zordur” algılısı yıkılmalıdır. İnanmak başarmanın yarısını oluşturur. Bu sebeple, öğrenciler matematik alanında başarılı olabileceklerine inanmalıdır. Peki matematik nasıl çalışılmalıdır? Çalışma yöntemleri nelerdir? Matematik alanında başarılı olmak isteyen öğrenciler nasıl bir yol izlemelidir?
Matematik Çalışma Yöntemleri Nelerdir?
Matematik çalışmaya başlayacak olan öğrenciler, işe temelden başlamalıdır. Matematik, birbiri ardına gelen bir alandır. Her konu birbiri ile bağlantılıdır ve üzerine eklenerek ilerler. Bu sebeple, temelden başlayarak kolaydan zora doğru ilerleyen bir yol izlenmelidir. Bir konuya çalışmaya başlandığı zaman ilk olarak konu ile alakalı kurallar öğrenilmelidir. Konu çalışmalarını tamamlayan öğrenciler, gözlerini kapatıp konunun özetini zihinlerinden tekrar etmektedir. Formüller, konu anlatımları gözden geçirilmelidir. Konu ile ilgili tüm detaylar öğrenildiği zaman soru çözümlerine geçilmelidir. Öğrenciler başlangıçta soruları kendi başlarına çözümleyemeyebilir. Bu, öğrencilerde herhangi bir moral bozukluğuna yol açmamalıdır. Çözümlü soruları inceleyrek ya da soru çözümü videoları izlenerek soru çözme becerisi de geliştirilebilir. Soru çözümleri yaparken ara ara konu tekrarları yapılmalı, formüllere dönülmelidir. Böylece çalışılan konu ile ilgili olan tüm formüller ve kurallar öğrencilerin hafızasına yerleşecektir.
Matematik çalışmanın bir diğer yöntemi ise başka birine ders anlatmaktır. Konuyu çalışan ve bir takım soru çözümleri gerçekleştiren öğrenciler, aynı konuyu arkadaşlarına anlattıkları zaman konuyu bir kez daha tekrar etmiş olurlar. Sözlü olarak yapılan bu tekrar, işitsel hafızası yüksek olan kişiler için oldukça faydalıdır. Formüllerin, çözüm yöntemlerinin ve püf noktalarının yüksek sesle tekrar edilmesi, konunun kavranmasına büyük ölçüde katkı sağlayacaktır.
Matematik Çalışmanın Püf Noktaları
Matematik bireysel olarak çalışıp başarılı olunabilecek bir alandır. Ancak bunun yanında, öğrenciler dersi derste dinleyerek kendilerine daha az bir yük oluşturabilir. Dersi dinleyen öğrenciler, konunun temellerini derste atmış olacağından, bireysel çalışmalarda konuyu daha kısa sürede kavrayabilirler. Verilen ödevleri zamanında ve verimli bir şekilde yapmak ve düzenli tekrar yapmak öğrencileri matematik alanında başarıya ulaştıracaktır.