Rehberlik
İnşaat Mühendisliği Hakkında Bilgi
Merhaba değerli okurlarımız, bugün sizlere yaşamımızı kolaylaştıran bir meslek olan İnşaat Mühendisliği bölümü hakkında bilgiler vereceğiz. Yıllardan beri süregelen bir kavram olan yerleşik hayata geçmemizle birlikte hayatımızda giderek yaygınlaşan binalar inşaat mühendisliği adında bir meslek ortaya çıkarmıştır. Günümüzde teknolojinin ve sosyalleşmenin sonucunda inşaat mühendisliği bölümü büyük bir prestij kazanmış durumdadır. Gelin hep beraber hayatımızın bir parçası haline gelen bu bölümü yakından tanıyalım.
İnşaat Mühendisliği Mesleğinin Çalışma Alanları ve İş İmkanları Nelerdir?
İnşaat Mühendisliği bölümünün çalışma alanlarının başında inşaat şantiyeleri gelir. Diğer çalışma alanları ise baraj yapımı, köprü yapımı, yol yapımı, demiryolu yapımı gibi v.b çeşitli betorname işleri olabilir. Ayrıca devlet işlerinde de denetim işleri yapabilirler. İhaleler alarak işlerini daha çok yaygın hale getirebilirler. İnşaat Mühendisleri çeşitli inşaatlarda denetim, kontrol, inceleme işlerini yürütebilirler.Ayrıca KPSS sınavı ile devlet işlerinde iş sahibi olabilirler. İsterlerse yüksek lisans veya doktora yapma gibi avantajları da bulunmaktadır.
İnşaat Mühendisliği Bölümü Zor Mu?
Öncelikle her bölümün kendine göre zorluğu vardır. Zorluk olmadan güzellik maalesef olmamaktadır. Bölümün zorluğuna gelecek olursak, bölüm ilk 2 sene kolay denilebilir düzeydedir. 3. ve 4 sınıflarda ise sahada çalışmaya başlanacağı için son 2 sene zorlanma olabilir. Yalnız çalışmakla halledilir bir zorluk olacaktır. 1. ve 2 sınıflarda bu bölümün yapı taşlarını iyi öğrenirseniz son 2 sınıfta zorlanma yoluna gitmezsiniz. Unutmayın çalışırsanız hiç bir şey zor değildir.
İnşaat Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
- 1. Sınıf: İnşaat Mühendisliğine Giriş, Bilgisayar Programlama, Jeoloji, Matematik, Fizik, Kimya ve Teknik Resim.
- 2. Sınıf: Mühendislik Mekaniği ve Ekonomisi, Topografya, Mukavemet, İleri Matematik, Yapı Malzemeleri, Mühendislik Matematiği ve Malzeme Bilimi.
- 3. Sınıf: Ulaştırma Mühendisliği, Zemin Mekaniği, İstatistiksel Yöntemler, Trafik Mühendisliğine Giriş, Yapı ve Akışkanlar Mekaniğine Giriş, Mühendis Bilgilendirme Yöntemleri, Yapı Statiği ve Hidromekanik.
- 4. Sınıf: Su Kaynakları ve Temel Mühendislik, Betonarme ve Yapım Mühendisliği İşletmesi, Çelik Yapılar ve Yapı Tasarım olarak dersler vardır.
İnşaat Mühendisliği Mesleğinin Maaşları Ne Kadardır?
Para için meslek okunmaz diyorlar ama parasız da hayat olmaz ki değil mi dostlar? İnşaat Bölümünün güncel maaşı 3,750 t olarak verilmektedir. Bu miktar yıldan yıla ilk yıla göre değişkenlik gösterebilir. Bu maaş özel sektörde daha da fazla olabilmektedir. İşinin ehli olan bir inşaat mühendisi bir şirkette aylık 200.000 tl bile kazanabilir. Bu maaş miktarı özel sektörde biraz daha fazladır. Diğer bir alternatif kendi işinin patronu olabilen bir inşaat mühendisi yıllar sonra kendisi de inşaat firması açabilecek düzeyde zenginliğe ulaşabilir. Uzun lafın kısası çalışan her zaman kazanır.İnşaat Mühendisliği Mesleğinin Gerektirdiği Nitelikler Nelerdir?
İnşaat Mühendisliği mesleğini okumayı düşünenlerin;
- Sayısal akıl yürütme gücüne sahip,
- Şekiller arasındaki ilişki görme yetisine sahip,
- Fen Bilimlerinde başarılı,
- Sorumluluk sahibi ve dikkatli,
Yöneticilik görevlerine sahip bireyler olmaları gerekmektedir.
İnşaat Mühendisliği Bölümü Hangi Puan Türünden Alım Yapmaktadır?
İnşaat Mühendisliği Bölümü TYT puan türünden öğrenci almaktadır. AYT puan türü Matematik isteyen bir puan türüdür. TKS puan türü oluşması için AYT -YKS ve TYT sınavlarına girme zorunluluğu vardır.