Rehberlik

Ders Çalışırken Müzik Dinlemek Zararlı Mı?

Günümüz de insanların aklına takılan ders çalışırken müzik dinlemek zararlı mı sorusunu, detaylı bir şekilde cevaplandırmaya çalışacağız. Müzik dinlemek, insanların en çok tercih ettiği aktiviteler arasında yer almaktadır. İşte, yolda, okulda herhangi bir iş ile uğraşırken de müzik dinlenmektedir. Yapılan araştırmalara göre müzik dinlemenin öğrencilerde olumlu etki uyandırdığı tespit edilmiştir.

Olası stres ve kaygı duygularında, müzik dinlemenin olumlu etkiler bıraktığı gözlemlenmiştir. Bu konu hakkında yapılan araştırmalarda kimi olumlu yönde görüş bildirirken, olumsuz yönde etkiler bıraktığını düşünenler de mevcut.

Hareketli olmayan müzikler dinlenmesi halinde, çalışma motivasyonun daha iyi seviyelerde olduğu gözlemlenmektedir. Sözlü müziklerden kaçınmakta, müziğin rahat bir şekilde çalışmayı desteklemesine yardımcı olacaktır. Aksi halde dinlenilen müzikte bulunan sözler beyni meşgul etmekte ve yorgunluk meydana getirmektedir.

Müzik Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Ders çalışma esnasın da dinlenilen müziğin, ritmi, sözleri ve hissiyatı, çalışan kişinin dikkatini bozmaya neden olabilir. Dinlenilen müziklerin ders çalışma anına nasıl bir etki edeceği önem taşımaktadır. Uzun süreli müzik dinlemek belirli bir zaman zarfında, konsantrasyon eksikliğine ve baş ağrısına neden olabilmektedir. Müzik dinlemeyi tercih eden kişilerin, bir süre müzik dinlerken, bir süre sessiz bir ortamda ders çalışması, zamanı sağlıklı kullanmak adına ön planda tutulmalıdır.

Ders Çalışırken Müzik Dinlemenin Zararları

Uzun süreli müzik dinlemek, insanda zihinsel yorgunluk ve dikkat kaybı yaşatabilir. En önemli hususlardan bir tanesi, dinlenilen müzikte çalan ritimlerdir. Negatif alt yapıya sahip parçalar, genel olarak baktığımız insanlarda olumsuz duygular yaratmaktadır. Gürültüsüz ve dinlendirici müziklerin dinlenmesi ise zihni rahatlatır. Dinlenilen müziklerin fazla gürültülü olmaması gerekmektedir.

Ders Çalışırken Müzik Dinlemenin Faydaları

Birçok insana göre müzik enerji olarak tanımlanmaktadır. Ruh hali, motivasyon, verimli çalışma gibi konularda müziğin etkili olduğunu söylemek gerekiyor. Spor yaparken, araç kullanırken, seyahat ederken insanların müzik dinlemesini örnek verebiliriz. Kimi müzik dinleyerek güç alırken, kimisi dinlediği ritimler ile eğlenebiliyor. Her insanda farklı bir bakış açısı yaratıyor demek mümkün.

Ders Çalışırken Müzik Dinlenmeli mi?

Bu soruya net olarak bir cevap vermek ne yazık ki mümkün değil. İnsanın kendi yapısı ile kaynaklı bir durum olarak tanımlayabiliriz. Şöyle ki, en verimli ders çalışma şeklinin müzik dinleyerek olduğunu düşünenler ile sakin ortamda çalışma yapmayı tercih eden insanlar olarak bu husus ikiye ayrılmaktadır. Müzik dinlemeyi tercih eden kişilerde de seçeceği müziklerin yeterli konsantrasyon adına, gürültü ve zihni yormayacak şekilde olması gereklidir. Uzun süreli müzik dinleme sonucunda dikkat eksikliğinin de oluşabileceğini unutmamak gerekiyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu