Bu yazımızda siz değerli okuyucularımıza ütopya nedir, ütopya örnekleri nelerdir ütopya ve distopya ile ilgili bilgiler vereceğiz.
Ütopya Nedir
Ütopya gerçekte var olmayan, toplumsal yaşam için zihinde tasarlanmış dünya düzenlerine denir. Bugün gerçekleşmesi mümkün olmadığı düşülmektedir. Tam olarak olmasa bile yakınına yaklaşan örneklerini görmek mümkündür. İlk olarak Thomas More’un “De Optimo Reipublicae Statu deque Nova Insula Utopia” isimli kitabında 1516 yılında yayınlanmıştır. İki farklı şekilde önümüze çıkan bu dünyalardan olumlu olanlara ütopya, olumsuz olanlara ise distopya adı verilmektedir.
Ütopya
Ütopya Nedir denince akla ilk gelen şey olumlu olarak yazılan ve hayal edilen, mükemmel olan ama kurgusal bir yaklaşımdan uzak olan ütopyalardır. Fakirler toplumdan ayrılır. Avukat yoktur ve yasa sayıları ise olabildiğince minimum seviyede tutulmuştur. Bütün dinlere ve inanışlara saygı ve hoşgörülü yaklaşılmıştır. Bu nedenle savaşlar olmamaktadır. Bazı kişiler tarafından sıcak bakılmayan bu düzene bazı kişiler ise aşırı derecede yakın hissetmiş, dünyanın ihtiyacı olan düzenin bu olduğunu iddia etmişlerdir.
Distopya
Olumsuz olarak yazılan ve hayal edilen, dehşet verici, huzursuz ve yaşanmaz derecedeki bu tarz ütopyalara ise distopya denmektedir. Distopyalarda ise ütopyaların aksine bir aşırıcılık. kurgusallık söz konusudur. Olabilirliği düşük hayali toplumlardır. Suni üreme, ileri teknoloji, gammazlığın ve yolsuzluğun artışı gibi aşırı büyük durumlar içermektedir.
Ütopya Örneği
Platon’un Ütopyası ( Devlet ve Yasalar)
Bu ütopya tamamen ideal devlet düzeni üzerine kurulan bir ütopyadır. Toplumu üç ana sınıfa ayırmıştır. Bu gruplar çalışanlar, bekçiler ve yöneticilerdir. Çalışanlar,çiftçiler ve zanaatkarları; bekçiler, askerleri; yöneticiler ise bilginler ve filozofları temsil etmektedir. İşçi sınıf çalışarak devletin maddi giderlerini karşılarlar. Bekçiler ise devleti dış etkenler ve güvenliğinden sorumludur. Yöneticiler ise devleti yönetmek ile meşguldür.
Distopya Örneği
George Orwell ( 1984)
George Orwell’in bu eserinde tüm dünyaya tamamen zorbalık hakimdir. Bu esere göre evren 3 eşit bloğa ayrılır. Yöneticiler egemen olan tek bloktur. İnsanlar bu düzenden kaynaklı olarak bastırılmış, sindirilmiş, özgürlükleri hiçe sayılmaz, vicdan ve ahlaki duyguları yok olmuştur, kendilerine ait fikirleri olmaması gerektiği ve seçim hakları olmadığı düşüncesine adapte edilmişlerdir. Yaşama dair en ufak umut ışıkları bulunmamakta ve hayatın güzelliklerini görememektelerdir. Kimseye güvenmek mümkün değildir. Herkes çıkarları için casusluk gibi bilgi sızdırma işlerine bakmaktadır. Kişilikleri tamamen silinmiştir. Gammazlık. yobazlık en had safhalarda yaşanmaktadır. Bu eserde gelecek üzerine olan korkular esas alınmıştır.