Türkiye’de Yetişen Başlıca Tarım Ürünleri
Bu makalemizde siz değerli okuyucularımıza Türkiye'de yetişen tarım ürünleri hakkında bilgiler vereceğiz.

Türkiye’de Yetişen Başlıca Tarım Ürünleri
Ülkemiz bulunduğu coğrafi konumu nedeniyle bitki örtüsü ve iklimi oldukça çeşitlidir. Bunun sayesinde Türkiye’de yetişen başlıca ürünler oldukça boldur. Türkiye’de yetişen başlıca ürünler hakkında bilgi için aşağıda vermiş olduğumuz alt başlıkları iyi okuyarak ve kavrayarak başarılı olabilirsiniz. ÖSYM ve MEB tarafından yapılan sınavlar da bu tür sorular sormaktadırlar.
Türkiye’de Yetişen Tahıl Ürünleri
Buğday: Buğday üretiminde İç Anadolu bölgesi birinci sırada yer almaktadır. Buğday üretiminin en fazla olduğu 3 i; Konya, Ankara ve Şanlıurfa’dır.
Arpa: Buğdaydan sonra en çok üretimi yapılan tahıl ürünü arpadır. Arpa sıcağa ve soğuğa daha dayanıklıdır. Üretimi hava koşullarına bağlıdır. Arpa üretiminde yağış olduğu dönemde üretim artar, kuraklık dönemlerde verim azalır.
Mısır: Mısır nemli ve ılıman bölgeleri seven bir tahıl ürünüdür. Mısır üretimi için en ideal olan bölge ise Karadeniz bölgesidir. Ancak ticaretin etkisiyle en çok mısır Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Çukurova Türkiye’deki mısır üretiminin yarısını karşılar. Burada ki mısır üremi ticari amaçlıdır.
Pirinç: Pirinç üretiminin büyük bölümü Marmara bölgesinden karşılanmaktadır. Edirne pirinç üretiminde ilk sıradadır. Marmara bölgesinden sonra en çok pirinç üretimi yapılan bölge ise Karadeniz bölgesidir. Samsun ve Çorum başlıca pirinç üretimini yapan şehirlerdir. Pirinç üretiminde sivrisineklerin çok olduğu ve sıtma hastalığına neden olduğundan dolayı.
Yulaf: Yulaf, arpa üretimi yapılan bölgelerde yulaf üretimi görülür. İklim koşulları arpayla aynıdır.
Çavdar: Soğuk iklim koşullarına daha dayanıklıdır. Doğu Anadolu bölgesinde çavdar üretimi yapılmaktadır.
Türkiye’de Yetişen Baklagiller
Nohut ve Fasulye: Türkiye’de nohut ve fasulye üretimi İç Anadolu, Ege ve Karadeniz bölgesinde yapılmaktadır.
Yeşil Mercimek: Yeşil mercimeğin üretimi daha çok İç Anadolu bölgesinde görülmektedir.
Kırmızı Mercimek: Kırmızı mercimeğin de üretimi Güneydoğu Anadolu bölgesinde yoğunlaşmıştır.
Türkiye’de Yetişen Sanayi Bitkileri
Pamuk: Üretimin yarıya yakını sadece Güneydoğu Anadolu bölgesinde, Şanlıurfa ‘da üretilmektedir. Pamuk üretiminin diğer yarısı ise Ege ve Karadeniz bölgesinde yapılmaktadır.
Tütün: Tütün üretiminin yarısından fazlası Ege bölgesinden sağlanmaktadır. Burada üretilen tütün ihracat değeri yüksek olan ürünlerdir. Ege bölgesini, Marmara, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu izlemektedir.
Şeker Pancarı: En fazla şeker pancarı üretimi İç Anadolu bölgesinde yapılmaktadır. Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarında şeker pancarı tarımın yapılmamasının nedeni ekonomik değeri yüksek olan diğer ürünlerin yetişmesidir. (Yağış – Karadeniz)
Keten: Keten tohumundan bezir yağı elde edilmektedir. Keten lifleri ise kot ve keten kumaş yapımında kullanılır. Tamamına yakına İzmit çevresinde yetişir.
Kenevir: Kenevirin liflerinden çuval ve paspas yapımında kullanılmaktadır. Hint Keneveri türünden uyuşturucu madde elde edilmektedir. Üretim ise devlet kontrolü altında yapılmaktadır. Üretimin çoğu Batı Karadeniz de elde edilmektedir.
Haşhaş: Kapsülünden morfin elde edilmektedir. Haşhaş üretimi de devlet kontrolü altında yapılmaktadır. Başta Afyon ve Denizli olmak üzere Ege bölgesinden elde edilir.
Gül: Üretimi başta Isparta olmak üzere göller yöresinde yapılır.
Türkiye’de Yetiştirilen Yağ Bitkileri
Ayçiçeği: Karadeniz hariç bütün bölgelerde ayçiçeği yetiştirilmektedir. Ülkemizde ayçiçeği üretiminin başında Marmara bölgesi gelir. (Ergene Havzası)
Soya Fasulyesi: Soya fasulyesi üretiminin büyük bölümü Çukurova’dan elde edilir.
Yer Fıstığı: En fazla yer fıtığının üretildiği bölge Akdenizdir.
Susam: Güneydoğu, Akdeniz ve Egede üretilmektedir.
Zeytin: En fazla zeytin üretiminin yapıldığı bölge Ege bölgesidir. Ege bölgesinden sonra Marmara ve Akdeniz gelmektedir.
- Yağlık zeytin üretiminde: Ege
- Sofralık zeytin üretiminde: Marmara
Türkiye’de Yetiştirilen Sebzeler
Sıcaklık ve sulana koşullarının iyi olduğu kıyı bölgelerde sebze tarımı daha elverişli bir şekilde yapılmaktadır. Bu bölgelerin başında Akdeniz gelmektedir. Akdeniz bölgesinden sonra Ege ve Marmara bölgesi sebze üretimini takip eder.
Türkiye’de Yetiştirilen Meyveler
Turunçgiller: Büyük bölümü Akdeniz kıyılarında yetişir. Güney Ege kıyıları ile Rize çevresinde turunçgil arımı yapılmaktadır.
Üzüm: En fazla üzüm üretimi Ege bölgesinde yapılmaktadır. Egede üretilen çekirdeksiz üzümün ihracatta önemli yeri vardır. Egeden sonra Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesi üzüm üretimini takip eder.
Elma: Üzümden sonra üretimi en fazla olan meyvedir. Elma üretiminin büyük bölümü İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinden karşılanmaktadır.
hocam hepsini yazdım ödevim için teşekkürler
Hocam ellerinize saglik odev m icin yaptim cok ta guzel oldu ellerinize saglik Allah razi olsun