Türk Ne Demek? Türk Adı Ne Anlama Gelmektedir?
Türk adı siyasi anlamda ilk olarak yapılan araştırmalara göre Çin kaynaklarında geçtiği belirtilmektedir. Türk adı ne demek konusunda oldukça araştırma yapılmıştır. Türk adının topluluk olarak kullanıldığı ilk kaynak ise Göktürk Yazıtlarıdır’dır.
Türk Ne Demek
- Ziya Gökalp’e göre: Ünlü Türkolog olan Ziya Gökalp Türk adının anlamını gelenekli ve adaletli olarak ”Töreli” olduğunu söylemektedir.
- Kaşgarlı Mahmut‘a göre: Türk bilgini olan Kaşgarlı Mahmut Türk adının manası ”Olgunluk Çağı” olarak söylemekte olup, bu adın Türklere Allah tarafından verilmiş olduğunu öne sürmektedir.
- Türk Tarihi üzerinde çok değerli çalışmaları bulunan ünlü Macar Alimi Gyula Nemeth de Türk kelimesinin ”Güçlü-kuvvetli” demek olduğunu ispatlamıştır.
Türk kelimesi Bilge Kağan ve Kül Tigin yazıtlarında ”Türük”, Tonyukuk Yazıtları’nda ise ”Türk” şeklinde geçmektedir.
VIII. yüzyıldan itibarende, Bizanslılar, İranlılar ve Araplar da boylar halinde yaşayıp, Türkçe konuşan bu toplumlara Türk adını vermişlerdir.
Birazda sizlere Türk adı hakkında söylenen efsanelerden ve İsrail, Arap, Göktürk Yazıtları, Eski Yunan ve Bizans kaynaklarında Türk Adının manası ile ilgili söylentilerden bahsedeceğiz.
İsrail kaynaklarından Tevrat’a göre Türkler
Hz. Nuh’un toplamda 4 oğlu vardır. Ancak Ken’an isminde ki oğlu kendisini yalanladığı için tufanda boğularak helak olmuştur. Sâm, Hâm, Yâfes de diğer oğullarıdır. İsrail kaynaklarına göre Türkler Hz. Nuh’un oğlu olan Yâfes’in soyundan geldiğini iddia eder. Türkleri bundan dolayı Yâfes’in oğlu olarak kabul ederler.
Araplara göre Türkler
Türk ismi, Çin kaynaklarından sonra en çok Arap kaynakların da geçmektedir. Araplar, cahiliye dönemlerinde yazmış oldukları şiirler de Türklerden bahsetmektedirler.
Not: Sitemizde bulunan tüm konu anlatımları siz değerli öğrenci ve öğretmenler için özenle ve araştırma sonucunda yazılmaktadır.