Tarih

Osmanlı Devletinde Yönetim Anlayışı

5.000 yıllık insanlık tarihi boyunca büyük – küçük, gelişmiş ya da geri kalmış her cemiyette bireyler birbirleriyle ve aileleriyle ve her kesim insanlarla çok yönlü ilişkilerde bulunmuşlardır.

Aynı zamanda bir cemiyetin özellikleri daha başka olan diğer cemiyetler ile sosyo – kültürel ve ticari ilişkilere girdikleri de bir gerçektir. İşte bu ilişkilerden ötürü bir takım kanunların yani hukuki kuralların konulması cemiyetlerin menfaati icabı bir zorunluluktur. Bunun tabii sonucu olarak ise hukuki kuralları yönetecek bir otoritenin yani devletin ortaya çıkması kaçınılmazdır.

Devleti teşkil eden üç ana unsur vardır

  • Devlet kavramından bahsedilebilmesi için öncelikle belirli bir kara parçası üzerindeki hakimiyetinden bahsetmek gerekmektedir.
  • Devletin idamesi için bir halka ihtiyaç vardır. Çünkü insansız devlet olamaz. ( Devleti yapan insandır.)
  • Devletin en temel nitelikerinden biriside hüküm sürdüğü coğrafya ve halk üzerinde mutlak otoriteye sahip olunabilmesidir.

Yukarı da görüldüğü üzere yaklaşık 1.000 yıllık bir Türk -İslam medeniyetinin önemli bir kısmını teşkil eden Devlet-i Ali Osmanlının yönetim anlayışı üzerinde kısaca durmaya çalıştık. Biz Türkler, İslamiyetten öncede hükümdarlığın yani yönetme yetkisinin Allah tarafından verildiğine inanmaktayız. Bu inancımız 751 Talas Savaşı ile İslami yönetim anlayışında da devam etmiş ve Devlet-i Ali Osmanlının son dönemlerine kadar padişahlar Allah’ın yeryüzünde adaleti temsil eden gölgesi olarak kabul edilegelmiştir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu