KimyaKonu Anlatımları

Simya ile Kimya Arasındaki Farklar

Bu makalemizde siz değerli okuyucularımıza simya ile kimya arasındaki farklardan bahsedeceğiz.

Kısaca Kimya Nedir?

Maddelerin yapısını, özelliklerini ve bunların çeşitli şekillere dönüşmesini, maddelerin ayrı ayrı birbirlerini etkileme şartlarını ve meydana getirdikleri bileşikleri inceleyen bilim dalına kimya adı verilir. Kimya bilimi maddenin bu özelliklerini incelerken, bunları kanunlara bağlar ve yeni kanunlar bulmaya çalışır. Kimya biliminin pek çok alt dalı bulunmaktadır. Bir maddenin bileşenlerini ve bileşenlerinin bir kısmının nitelik ve niceliğinin belirlenmesini inceleyen analitik kimya, klor, fosfor ve oksijen gibi elementlerin karbon ile yaptığı bileşikleri inceleyen karbon kimyası, anorganik bileşiklerin özelliklerini inceleyen anorganik kimya, kimyasal olayları fizik yasaları ile inceleyen fizikokimya, canlı yaşamındaki kimyasal süreçleri inceleyen biyokimya bu alt dallardır.

Kısaca Simya Nedir?

Kimyanın atası sayılan simya ise, değersiz metalleri altına çevirme ve ölümsüzlük iksirini bulmak için yapılan uygulamalara denir. Bu işle uğraşanlara da simyacı adı verilmektedir. Teorik temellere dayanmayan simya, bir bilim değildir. Sistematik olarak bir bilgi birikimi sağlamayan simya, deneme yanılmaya dayalı çalışmalara içerir. Simyacıların asıl amacı, Felsefe taşı adı verilen gizemli bir taşı keşfetmek ve bununla hem ölümsüzlük iksirini bulmak, hem de değersiz metalleri altına ve gümüşe çevirmektir. Simyacıların deneme yanılma yöntemi ile yüzyıllar önce keşfettikleri, kükürt, nitrik asit, cıva, kostik, sönmüş kireç gibi birçok madde vardır.

Simya ile Kimya Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Simyacılar deneme yanılma yöntemi ile çalışmalarını yapmışlardır. Buna karşılık kimya bilimi ile uğraşanlar maddelerin yapısın ve özelliği arasında ilişki kurarak araştırmalarını yapmışlardır.
  • Simyacılar maddelerin öteki maddelerle etkileşimlerini ayrı ayrı ele almışlardır.
  • Kimya bilimi ile uğraşanlar çeşitli metotlar kullanarak bilimsel, sistematik ve bilgi birikimi olan çalışmalar yapmışlardır.
  • Simyacıların genel amacı, ölümsüzlük ve sonsuz zenginliğe ulaşmaktır ve bunun için çalışmalara yapmışlardır. Bu çalışmaları yaparken deneme yanılma yöntemi ile birçok karışım bulmuşlar ve bunları insanlığın hizmetine sunmuşlardır.
  • Kimya bilimi ile uğraşanlar, ekonomik maddeler sentezleme yoluna gitmişler ve bunları insanoğlunun yaşamında farklı alanlarda kullanmasına olanak sağlamışlardır.

Simyacılar, bugün hala kimyacıların kullandığı birçok yöntemi kullanmışlardır. Damıtma, süblimleştirme, yumuşatma, kavurma, çözme, sabitleştirme, akışkanlaştırma, mayalama ve çözerek, dinlendirerek ayırma bu yöntemlerden bazılarıdır. Ayrıca, birçok araç ve gereç geliştirmişler ve bugün laboratuvarlarda kullanılan araçların ilk hallerini basit düzeyde kullanmışlardır. Fırında ısıtma kabı, eritme potaları, damıtma imbikleri ve saklama kapları bunlardan bazılarıdır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu