Nedir

Kitle İletişim Araçları Nelerdir?

Kitle İletişim Araçları Nelerdir

Kitle İletişim Araçları Nelerdir? İnsanlar çeşitli yöntemler kullanarak birbirleriyle iletişim kurmak isterler. Öğrendiklerini birbirleriyle paylaşmak isterler. İnsanlık tarihinin varoluşundan bu yana iletişim süregelmektedir. Mağara duvarlarına şekiller çizerek, ateş yakarak, duman çıkararak ve değişik sesler çıkararak insanlar birbirleriyle iletişim sağlamışlardır. Gelişen teknoloji ile kitle iletişim araçları da gelişmiş ve günümüzde, resim, sinema, müzik, tiyatro gibi sanatsal faaliyetler ile de iletişim sağlanmaktadır. İletişim ikiye ayrılır. Birincisi, gazete, radyo, televizyon ve internet gibi kitle iletişim araçları, ikincisi ise posta, telefon, telgraf ve faks gibi haberleşme araçlarıdır. Kitle iletişim araçları ile bir bilgi aynı anda birçok insana kolaylıkla ulaştırılabilmektedir. Kitle iletişim araçları özellikleri ile aşağıdaki gibidir.

Gazete

Yazılı basın araçlarından biri olan gazete, günlük yaşamdaki olayları, haberleri ve tüm gelişmeleri muhabirler vasıtasıyla okuyuculara ulaştıran kitle iletişim aracıdır. Gazeteler yerel ve ulusal olmak üzere iki türlüdür. Yerel yayın yapan gazeteler, bulundukları şehir veya bölge ile ilgili haberler yazarlar. Ulusal yayın yapan gazeteler ise ülke geneliyle ilgili haberler, spor haberleri ve ekonomi haberleri yayınlarlar. Gazetelerin sağladıkları içeriklerin ve haberlerin doğru, tarafsız ve güncel olması gerekir.

Televizyon

Bir diğer kitle iletişim aracı Televizyon, faydaları olduğu kadar bilinçsiz kullanıldığında zararları da olan bir araçtır. Televizyon yayını Dünyada BBC tarafından 1936 yılında yapılmıştır. Türkiye’de ise ilk olarak TV test yayını İTÜ tarafından yapılmış ve 1964 yılında TRT’nin kurulmasından sonra ilk TV yayını 1968 yılında yapılmıştır. Ülkemizde ilk renkli yayın bir yılbaşı gecesi 1981’in son günü yapılmıştır. Daha sonra hızlı teknolojik geçiş ile 1991 yılında ilk özel televizyon yayın hayatına başlamıştır. Teknolojinin gelişimi ile uydu yayınları devreye girmiş ve günümüzde 250 lisanslı kanal bulunmaktadır. Kanalların bu kadar çoğalması ile yayınların içeriklerinin kontrol edilmesi ve düzenlenmesi adına RTÜK kurulmuştur. Televizyon bilinçsiz olarak kullanılırsa, birçok fiziksel ve psikolojik sorunlara neden olabilir.

Radyo

Radyo, 1898 yılında İtalyan mucit Guglielmo Marconi tarafından icat edilmiştir. Radyo kitle iletişim araçları içinde gazeteden sonra en eski araçtır. Yüksek frekanstaki radyo dalgalarının atmosferde İyonosfere çarpıp döndüğü ispatlanmış ve ilk radyo yayını 1920 yılında ABD’de yapılmıştır. Radyo yayınlarının başlaması televizyon yayınlarından çok önce olmuştur. Radyo yayınları sadece sesi ileterek çalışmaktadır. Günümüzde birçok radyo kanalı kurulmuş ve insanların müzik dinleme, gündemi takip ederek haber alma, hoşça vakit geçirme gibi konularda faydalı alternatifler sunmaktadır.

İnternet

Teknolojinin ilerlemesi ile kitle iletişim araçlarına bir yenisi daha eklenmiştir. İnternet kitle iletişim araçları içerisinde belki de en kapsamlısıdır denilebilir. Bu araç, bilginin üretilmesi, saklanması ve paylaşılmasını hızlandırmış ve kolaylaştırmıştır. İnternetin birçok fonksiyonu vardır. Haber boyutunun yanı sıra bankacılık, reklam hizmetleri ve basın yayın alanında da kullanılmaktadır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. son zamanlarda kitle iletişim araçları arasında televizyon yerine internet daha değerli olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu