Nedir

Fosil Nedir? Fosil Yakıtlar Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir

Bu makalemizde siz değerli okuyucularımıza fosil yakıt nedir, Fosil yakıtlar nelerdir faydaları ve zararları hakkında bilgiler vereceğiz.

Fosil Yakıt Nedir?

Fosil Yakıt Nedir? Milyonlarca yıl önce yaşamış ve nesli tükenmiş olan canlıların kalıntılarının bozulmadan günümüze kadar ulaşmış haline fosil adı verilir. Bu fosillerin oksijensiz ortamda milyonlarca yıl yıl boyunca çözünmesi ile oluşan yakıt türüne fosil yakıt adı verilir. Bu fosil yakıtlar, kömür, petrol ve doğal gazdan oluşmaktadır. Bu yakıtların endüstriyel anlamda birçok kullanım alanı bulunmaktadır.

Teknolojinin gelişmesi ile fosil yakıtlardan elde edilen enerjiye olan gereksinim de artmıştır. Özellikle elektrik üretiminde, fosil yakıtın yanması ile açığa çıkan enerji tribünlere güç olarak iletilmektedir. Eskiden jeneratörlerde yakıtın yanması ile oluşan buhar gücü tribünü döndürmek için kullanılırdı. Ancak, teknolojik gelişim ile yapılan yeni enerji santrallerinde fosil yakıtın yanması ile elde edilen gazlar, gaz tribünlerini döndürmektedir.

Fosil Yakıtların Zararları

Dünyada birincil enerji kaynağını fosil yakıtlar oluşturmaktadır. Fosil yakıtların yakılması ile açığa çıkan karbondioksitin yaklaşık olarak yarısı doğal kaynaklar tarafından emilebilmektedir. Kalan kısmı ise havaya karışarak doğayı kirletmektedir. Fosil yakıtların zararları maddeler halinde şöyle sıralanabilir.

  • Fosil yakıtların yanması sonucu oluşan karbondioksit havaya karışarak havanın kirlenmesine neden olur. Bunun sonucu olarak asit yağmurları oluşur ve bu asit yağmurları toprağa düşerek bitki örtüsünün yok olmasına neden olur. Ayrıca kaynak sularına karışan bu asit yağmurları bu sularda yaşayan canlıları da yok etmektedir.
  • Fabrika bacalarından salınan sera gazları ozon tabakasına zarar vermekte ve delinmesine neden olmaktadır. Bunun sonucu olarak küresel ısınma baş göstermekte ve buzulların eriyerek ekolojik dengeyi bozmasına neden olmaktadır.
  • Canlıların yaşam kaynaklarından biri olan oksijen, fosil yakıtlar tarafından havadaki karbondioksit oranının arttırılması ile azalmakta ve insanların sağlığın ı ve yaşamını tehlike altına sokmaktadır.
  • Küresel ısınma ile birlikte iklimler değişmekte ve doğal afetler meydana gelmektedir.
  • Fosil yakıtların en başında gelen petrol, dünyada birçok ülkenin savaşmasına neden olmaktadır.
  • Fosil yakıtların kullanılması havadaki karbondioksit oranını arttırdığı için hava kirliliğine neden olmaktadır.
  • Fosil yakıt kullanan enerji santrallerinin soğutulması için suya ihtiyaç vardır. Isınan suyun tekrar kaynağa döndürülmesi sonucu sular kirlenmektedir.
  • Fosil yakıtların yanması ile ortaya çıkan gazlar ve fosil parçacıkları insanlarda solunum yolu hastalıklarına neden olmakta ve bunun sonucu olarak ölümlere sebep olmaktadır.

    Fosil Yakıtların Kullanım Alanları

  • Katı yakıtlar; ısınmada ve elektrik üretiminde santrallerde kullanılmaktadır. Örnek: Kömür, Linyit ile çalışan Termik Santraller

  • Sıvı yakıtlar; Petrol şeklinde ulaşım araçlarında kullanılmaktadır. Yine aynı zamanda ısınmada kullanılmaktadır ve  yine bazı santrallerde elektrik üretiminde kullanılmaktadır

  • Gaz yakıtlar doğalgaz olarak ısınmada, mutfakta ve LPG olarak ulaşım araçlarında  ve son zamanlarda elektrik santrallerinde de kullanılmaktadır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu