Konu AnlatımlarıTürkçe

Düşünceyi Geliştirme Yolları Konu Anlatımı

Anlatılmak istenen düşüncenin güçlendirilmesi ve okuyucuya daha iyi aktarılabilmesi için düşünceyi geliştirme yolları kullanılmaktadır. Günlük hayatta karşıdaki insanlarla konuşurken dahi farkında olmadan kullanılan düşünceyi geliştirme yolları, içerik, tarz ya da tür fark etmeksizin her türlü yazıda kullanılabilmektedir. Bu yollar, herhangi bir yazıda kullanıldığı taktirde, yazarın sözlerinin etki düzeyi artmaktadır.

Özellikle fikir yazılarında kullanıldığında okuyucunun fikrini değiştirmesini dahi sağlayacak olan bu düşünceyi geliştirme yolları, farklı şekillerde kendini gösterebilmektedir. Dünyaca ünlü ve söyledikleri önemsenen kişilerden alıntı yapılabildiği gibi sayısal verilerden yararlanılarak yazılara bilimsel gerçeklik de katılabilmektedir. Ayrıca herhangi bir olgunun tanımlanması ve başka olgularla karşılaştırılması da söz konusudur. Yazar, okuyucuyu daha da fazla etki altına alabilmek için somutlama, örneklendirme, soyutlama ve benzetmeden de yararlanabilmektedir.

Düşünceyi Geliştirme Yolları

Tanımlama

Bir kavramın, olayın ya da olgunun belirli özellikleriyle birlikte tanıtılmasına tanımlama denmektedir. Tanımlama yapılırken muhtemelen sorulabilecek “nedir?” sorusuna cevap verilmektedir. Kaleme alınan yazıda anlatılan olgunun, olayın ya da kavramın tam olarak ne olduğunun açıklanması bu yolla sağlanmaktadır.

Örneklendirme

Savunulan ya da okuyucuya aktarılan düşüncenin, olgunun ya da kavramın somutlaştırılmasına örnekleme denmektedir. Anlatılmak istenenlerin okuyucunun kafasında somut olarak canlanmasını sağlayan bu yöntem kelimelerden daha etkili sonuçlar elde edilmesine olanak sağlamaktadır. Örnek verilen şey, bir öykü, olay, eser ya da fıkra olabilir.

Karşılaştırma

Karşılaştırma yapılırken, iki olgu, iki kavram ya da iki varlık arasındaki farklılıkların ya da benzerliklerin okuyucuya aktarılması amaçlanmaktadır. Bu yönüyle savunulan bir düşüncenin güçlendirilmesi için sıklıkla karşılaştırma yönteminden yararlanılmaktadır. Ayrıca karşılaştırma sırasında, iki varlığın sahip olduğu belirgin özellikler de ortaya çıkarılabilmektedir.

Tanık Gösterme

Verilmek istenen bilgilerin ya da aktarılmak istenen düşüncelerin topluma mal olmuş kişilerin sözleriyle desteklenmesine tanık gösterme denir. Düşünceleri ve yazdıkları toplum tarafından önemsenen kişilerin söyledikleri sözler yazının içinde alıntı olarak yer bulmaktadır. Bu yöntem kullanılırken alıntı yapılacak kişinin bahsedilen özelliklere sahip olması gerekmektedir.

Sayısal Verilerden Yararlanma

Aktarılmak istenen bilgilerin bilimsel özelliğe sahip olmasını sağlamak ve okuyucuyu etki altına almak için sayısal verilerden yararlanma yöntemine başvurulabilmektedir. Bu yöntem okuyucunun yazıyı daha dikkatli bir şekilde okumasına ve yazılanlara daha büyük anlamlar yüklemesine sebep olacaktır.

Benzetme

Bir olguyu ya da varlığı, başka olgu ya varlığa ait özelliklerle anlatmaya benzetme denmektedir. Anlamı zenginleştirmek için başvurulan bu yöntem cümle düzeyinde kullanılmaktadır. Bu yöntem sayesinde anlatım güç kazanır ve okuyucu yazılanları daha kolay özümser.

Somutlama

Soyut kavramların ya da olguların somut olgu ya da varlıklara benzetilmesiyle yapılan anlatımlara somutlama denir. Somutlama sayesinde anlatılmak istenenler okuyucunun zihninde daha berrak bir şekilde canlanmaktadır.

Soyutlama

Somutlamanın tersine, somut olgulara ya da varlıklara soyut anlamlar verilmesiyle başvurulan düşünceyi geliştirme yoluna soyutlama denmektedir. Soyutlama yapılan yazılarda, okuyucunun bilgi ve birikimi önemlidir. Soyutlama farklı okuyucular aynı yazıdan farklı anlamlar çıkarabilmektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu