Konu AnlatımlarıTürkçe

Cümlede Anlatım Özellikleri Konu Anlatımı

Cümleler insanların birbirleri ile anlaşmak için kullandıkları dillerinde kurdukları anlamlı söz dizileridir. Cümlenin anlaşılır olması, dinleyeni ya da okuyanı sıkmaması, gereksiz kelime kullanılmıyor olması gibi çeşitli özelliklerinin olması gerekmektedir. Cümlede anlatım özelliklerine dikkat edilmediğinde anlatılmak istenen şey anlaşılmayacaktır. Dillerinde insanlar gibi canlı olduğu unutulmamalı ve yaşayan dilimizin gelişmesi için anlatım bozukluğu olmayan cümleler kurmalıyız. Yabancı dillerden gelen kelimelerin fazla kullanılması dilin yalınlıktan uzaklaşmasına neden olmaktadır.

Özgünlük

Cümlede anlatımın daha önce kullanılmış ifadeler ile yapılmamış olması anlatım için kullanılan cümlenin başka bir yerden alınmamış olması gerekmektedir. Bu şekilde cümleyi kuran ve eseri hazırlayan kişinin kendi duyguları ifade edilmiş olacak benzersiz bir anlatım ortaya çıkacaktır.

Açıklık

Cümle kurulurken gereksiz kelimelerin kullanılmadan anlatılmak ifadenin net olarak ortaya konması gerekmektedir. Bu şekilde yazarın anlatmak istediği şeyi okuyucu anlayacaktır. Anlatımı açık olmayan cümlelere kapalı cümle adı verilir ve burada okuyucu anlatılmak isteyeni tam olarak anlayamaz.

Akıcılık

Okuyanı içine çekecek ve yazının devamını okumasını sağlayacak açık ve net olarak cümlenin kurulmuş olması gerekmektedir. Akıcılığın olması için söz sanatları fazlaca kullanılmaktadır.

Doğallık

Kurulan cümlelerin okuyucunun anlayacağı bir dil ile yazılmış olması gerekmektedir. Bunun için günlük hayatta kullanılan kelimeler kullanılmalıdır. Cümlede anlatılan kavram süssüz ve en doğal haliyle ifade edilmelidir.

Özlülük

Cümlede anlatılmak istenen ifadenin en kısa ve açık ifade ile anlatılmış olması gerekmektedir. Amaç az söz ile daha çok şeyin anlatılabilmesidir. Bu tarz anlatımlar kişiyi sıkmadan anlatılmak istenenin anlaşılmasını sağlamaktadır.

Yoğunluk

Bir cümlenin içinde birçok düşüncenin ve kavramın aynı anda verilebilmesidir. Bu sayede bir cümle ile istenen amaca ulaşılabilmektedir. Yazı yazarken anlatılmak istenen duygu ve düşünceler öncelikle belirlemeli ve açıkça anlatılmalıdır.

Sürükleyicilik

Yazılan eserin ve kurulan cümlelerin okuyucunun ilgisini çekmesi ve sonunu merak ederek okumaya devam etmesini sağlamak için cümlenin doğru ifadeler ile kurulması gerekmektedir. Yazının ilgi çekmesi için okuyucunun ilgisini çekecek kelimeler kullanılması doğru olacaktır.

Tutarlılık

İfade edilen düşüncenin yazı içinde tutarlı olması gerekmektedir. Bir yazı içinde birbirini ret eden ifadeler olduğunda okuyucunun aklı karışacaktır.

Evrensellik

Yazının sadece ülke içinde değil bütün dünyada yaşayan insanlar için anlam ifade ediyor olmasıdır. Yazılan yazıda anlatılan düşünce herkes için anlamlı olabilmelidir.

Kalıcılık

Yazılan yazının bugün olduğu gibi bundan sonra da anlaşılabilir ve anlam ifade ediyor olmasının sağlanmasıdır.

İçtenlik

Yazılan yazının insanları kandırma amacıyla değil içten gelen duygular ile yazılmış olmasıdır. Düşünceleri ya da olayları ifade eden cümleler ile oluşturulan anlatımlarda yukarda sayılan özelliklere dikkat edilmesi ile Türkçenin doğru kullanılması ve ifade etme olacaktır. Türkçenin doğru kullanılması cümle kullanırken anlam bozukluğu olmamasına dikkat edilmesi dilimizin gelişmesi için önemlidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu