Nedir

Bilişim Donanım Birimleri Nelerdir?

Bilişim Donanım Birimleri Nelerdir? Bilgisayarı oluşturan elle tutulan ve gözle görülen tüm parçalarına verilen isme donanım denir. Bilgisayarların içinde bulunan donanımlara dâhili (iç) donanım, dışında kalan donanımlara ise harici (dış) donanım adı verilir.

Harici Donanım Birimleri

Fare (Mouse)

İşaretçi olarak bilinen fare, ekranda görülen ok imlecini hareket ettirmeye yarar. Fare üzerinde bulunan sol tuş, sağ tuş ve tekerlek sayesinde bilgisayar ekranında çeşitli komutların yönetilmesini sağlar. Farelerin kablolu ve kablosuz çeşitleri bulunmaktadır. Ayrıca son yıllarda optik ve lazer fareler de kullanılmaktadır.

Klavye (Keyboard)

Bilgisayarlara bilgi girişini sağlayan, üzerinde harf, rakam ve özel karakterler bulunan donanımdır. Klavyeler üzerindeki harf dizilişlerine göre ikiye ayrılır. Klavyede sol üst köşedeki harfe göre “F” ya da “Q” klavye olarak adlandırılır. Türkçe dil kurallarına göre düzenlenmiş olan klavye türü “F” klavyedir.

Ekran (Monitör)

Bilgisayarda yapılan işlemleri görebilmemizi sağlayan bir donanım birimidir. Monitörlerin de görüntü teknolojilerine göre tüplü (CRT), LCD ve LED olmak üzere türleri vardır. Monitörler genellikle ölçülerine göre adlandırılırlar. Ölçü birimi olarak inç kullanılır ve ekranın çaprazlama ölçümü inç değeri üzerinden söylenir(1 inç = 2,54 cm). Ayrıca monitörler genişliklerine göre de standart ve geniş ekran olarak adlandırılır. Bunun yanı sıra ekrandaki görüntü kalitesi de pixel adı verilen noktaların sıklığına göre değişir. Ekran çözünürlüğü bu noktaların yatay ve dikey sayısına göre belirlenir ( 1024×780, 1920×1080).

Yazıcı (Printer)

Bir çıkış birimi olan yazıcılar, bilgisayarda üretilen yazı, resim, grafik ve şekilleri kâğıda aktarmayı sağlayan bir donanım birimidir. Yazıcıların da kullanılan teknolojiye göre, püskürtmeli, nokta vuruşlu ve lazerli çeşitleri bulunmaktadır.

Tarayıcı (Scanner)

Yazıcının tam tersi mantıkla çalışan bir giriş birimidir. Herhangi bir yazı, resim veya grafiği tarayarak bilgisayar ekranına aktaramaya yarayan bir donanımdır.

Hoparlör (Speaker)

Bir çıkış birimi olan hoparlör, bilgisayardaki sesleri dış ortama vermeye yarar.

Kulaklık

Bilgisayarda çalınan sesleri sadece dinleyicinin kulağına aktarmaya yarayan bir çıkış birimidir.

Mikrofon ( Microphone)

Seslerin bilgisayara aktarılmasını ve kaydedilmesini sağlayan bir giriş birimidir.

Web kamerası

İnternet üzerinden görüntülü görüşme yapmaya yarayan bir donanımdır. Ayrıca resim çekmeye de yarar.

Oyun konsolları

Bilgisayar oyunlarını oynarken kontrolleri sağlayan direksiyon, gaz ve fren pedalları gibi donanımlardır.

Modem

Alış-verişi sağladığı için hem giriş, hem de çıkış birimi olan modemler internete bağlanmayı sağlayan donanımlardır. Kablolu ve kablosuz olmak üzere ikiye ayrılır.

Kesintisiz güç kaynağı (UPS)

Elektrik kesintilerinde bilgisayarın zarar görmemesini ve çalışmaların kaydedilmesini sağlayan donanımdır.

Kasa (sistem birimi)

Bilgisayarlarda bulunan içi donanımların bulunduğu ve bu donanımların korunmasını ve bir arada durmasını sağlayan donanım birimidir. Ayrıca üzerinde çeşitli donanımların takılması için yuvalar bulunur.

Dâhili Donanım Birimleri

Kasa içinde bulunan dâhili donanım birimleri, bilgisayarın çalışmasını ve temel özelliklerini ve hızını belirler.

Anakart (Mainboard)

Bilgisayarın en önemli parçaları9ndan biri olan anakart, bilgisayardaki tüm donanımların üzerine takıldığı en önemli parçalardan biridir. Üzerinde bulunan veri yolları ile tüm birimler arasındaki iletişimi sağlar.

Merkezi işlem birimi (CPU)

Bilgisayarın beyni sayılan bu donanım sayesinde bilgisayardaki tüm aritmetik ve mantıksal işlemler yapılır. Bilgisayarın hızını belirleyen en önemli parçadır. Giriş birimlerinden aldığı veriler üzerinden işlem yaparak sonuçları çıkış birimine iletir. İşlemciler saniyede yaptıkları işlem sayısına göre, 2 Mhz, 3 Mhz gibi isimlerle adlandırılırlar.

Ana bellek ( RAM)

Bilgisayarlarda yapılan işlemlerin geçici olarak depolandığı hafıza kartıdır. Yapılan tüm işlemler ana bellek üzerinde toplanır ve bilgisayarın kapatılmasından sonra bu veriler silinir. Anabellekler de üzerinde depoladığı verinin miktarı ile 2 GB, 4 GB gibi isimlendirilir. Belleğin fazla olması bilgisayarın hızına da katkı sağlar.

Sabit Disk (Hard disk)

Bilgisayardaki bilgilerin kalıcı olarak depolandığı bir donanım birimidir. Bilgisayar kapansa bile bu veriler silinmez. Manyetik disklerin bir araya gelmesi ile oluşan sabit diskler depolayabildikleri veri miktarına göre adlandırılır. 40 GB, 120 GB, 00 GB, 1 TB gibi.

Rom bellek (sadece okunabilir bellek)

Bilgisayarın üreticisi tarafından yüklenen ve bilgisayar için gerekli yazılımların bulunduğu ve sadece okunabilen ve değiştirilmesi mümkün olmayan donanımdır.

Ekran kartı

Bilgisayar üzerinde yapılan tüm işlemlerin monitöre aktarılmasını sağlayan donanım birimidir. Özellikle oyunların akıcı çalışmasını sağlar. Ekran kartı arızalı olan bilgisayarlar açılmaz.

Ses kartı

Bilgisayarlarda sesin işlenmesini ve bu sesin kullanıcıya aktarılmasını sağlayan donanım birimidir.

Güç kaynağı (PSU)

Bilgisayarın tüm parçalarına elektrik sağlayan donanımdır. Bilgisayara gelen elektriğin küçültülmesini sağlayarak diğer donanımlara dağıtılmasını sağlayan parçadır.

Optik sürücüler ( CD/ DVD/ Blu-ray)

Optik disklerdeki verileri bilgisayara aktarmaya yarayan donanım birimidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu