Rehberlik

Sağlığımızı Korumak İçin Ne Yapmalıyız?

Sağlığımızı Korumak İçin  Neler Yapmalıyız?

Sağlık, yaşanılan topluma ve kültürlere göre farklı tanımlansa da, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlık kavramını evrensel olarak tanımlamıştır. Buna göre sağlık kavramı için, yalnızca hasta veya sakat olmamak değil, bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik hali, tanımını yapmıştır ve bu tanım tüm dünya ülkeleri tarafından da kabul edilmektedir. Bu tanıma göre güzel bir yaşam için sağlıklı yaşamın önemi ve sağlıklı yaşam için de sağlığımızı korumak için ne yapmalıyız, sorusu ön plana çıkmaktadır. Sağlığımızı korumak için alınması gereken çok basit önlemler olmasına rağmen birçoğumuz bunları ihmal eder ve sağlığımızın bozulmasına davetiye çıkarırız. Şimdi almamız gereken bu tedbirleri maddeler halinde inceleyelim.

Temizlik ve Hijyen

Sağlığımızı korumak için almamız gereken tedbirlerin başında temizlik ve hijyen konusu gelmektedir. Kişisel temizlikten tutun da, çevre temizliğine ve yiyeceklerimizin temizliğine kadar her türlü temizlik bu başlık altında incelenebilir. Bizi hasta eden mikropları vücudumuzdan uzak tutmak için kişisel temizliğimize çok dikkat etmeliyiz. Kişisel temizlik deyince, vücut temizliği, tırnak temizliği, el ve ayakların temizliği, ağız ve diş temizliği akla gelir. Çevre temizliği denilince, çöplerimizin dışarıya atılmaması, çöp kutularının kapaklarının kapalı tutulması, ev ve iş yerlerimizin çevresinin temiz tutulması gibi çok basit önlemler alınabilir. Sağlığımızı korumak için yiyeceklerimizin temizliği de ayrı bir öneme sahiptir. Pazardan ya da marketten aldığımız meyve ve sebzeleri bol su ile hatta sirkeli su ile yıkamalıyız.

Uyku Düzeni

Sağlıklı bir yaşam için uyku düzenine dikkat etmemiz gerekir. Yetişkinler günde en fazla 8 saat, yaşlılar daha az, çocuklar ise daha fazla uyku uyumalıdırlar. Akşamları erken yatmak ve sabahları erken kalkmak daha dinç olmamızı sağlar. Yatmadan önce yemek yememeliyiz, akşam yemeğini en geç 19.00’a kadar tamamlamalıyız. Dolu mide ile yatmak kalp ve mide hastalıklarına davetiye çıkarır. Sabahları erken kalkmalı ve mümkün olduğunca basit egzersizler yapmalıyız.

Yiyecekler ve İçecekler

Mümkün olduğunca sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeliyiz. Aşırı yemek yememeli, yemek düzenine dikkat etmeliyiz. Aşırı baharatlı ve acı tüketmemeliyiz. Bitkisel yağlardan uzak durmalı ve zeytinyağı ve tereyağı tüketmeliyiz. Sebzeleri genelde kızartarak değil de, haşlayarak tüketmeliyiz. Yemekler, küçük lokmalar halinde ve iyice çiğnenerek yenmelidir. Sağlığımızı korumak için bol su tüketmeli, asitli ve kafeinli içeceklerden uzak durmalıyız. Alkol ve sigara gibi vücudumuz için çok zararlı olan maddeleri kesinlikle tüketmemeliyiz.

Hastalandığımız zaman çoğu zaman doktor bize ilaç verir. İlaçlar iyileşmemiz için çok faydalı olsa da, doktor tavsiyesi dışında kulaktan dolma bilgilerle ilaç tüketilmesi sağlık açısından çok tehlikelidir ve sağlığımızın bozulmasına neden olabilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu