Yetişkinler ve Çocuklar için Zeka Geliştiren Oyunlar
Yetişkinler ve çocuklar için zeka geliştiren oyunlar nelerdir, Çocuklar için eğitici zeka oyunları önerileri, küçük çocuklar için eğitici oyunlar, zeka gelişimine yardımcı oyun türleri hakkında bilgi.
Zekâ Geliştiren Oyunlar Hangileridir?
Zekâyı geliştirmenin çeşitli yolları vardır. Bunlardan bir tanesi de oyundur Yapılan bilimsel çalışmalar çeşitli oyunların çocuğun zihinsel gelişiminde önemli bir role sahip olduğunu göstermektedir.
Yap-Boz
Zekâ gelişiminde en etkili oyunlardan biridir. Yap-boz parçalarıyla bir şey hayal edip onu geliştirmesi çocuğun hayal gücünü geliştirirken bir örnekten hareketle onu tamamlaması ise analitik düşünme becerisini geliştirir.
Puzzle
Zekâ gelişiminde etkili olan oyunlar arasında yap-boz kadar önemli bir oyundur. Herhangi bir resmin veya bir tablonun parçalara ayrılması ve bunun birleştirilmesi şeklinde oynanır.
Puzzle sayesinde çocuklarda dikkat eksikliği azalır. Bunun yanında şekil-zemin algısı, sınıflama-sıralama, alternatifleri deneme, çözüm üretme, benzerlik-farklılık, dikkat ve yoğunlaşmayı güçlendirme, akıl yürütme, üretkenlik, sabır, bağımsız iş yapabilme, sosyalleşme, hedefe odaklanma gibi becerileri kuvvetlendirebilir.
Zekâ Geliştirici Bilgisayar Oyunları
Teknoloji çağında çocukları bilgisayardan uzak tutmak mümkün olmadığına göre önemli olan bilgisayarı yasaklamak değil onu faydalı bir alete dönüştürmektir. Çeşitli bilgisayar oyunları sayesinde özellikle okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklar eğlenirken görsel düşünme becerilerini ve karar verme yeteneklerini geliştirebilirler.
Jenga Oyunu
Hem çocuklar hem de büyükler için eğlenceli bir oyundur. 54 adet dikdörtgen prizma üst üste dizilir, her oyuncu bir prizmayı çekerek üste koyar, kulenin devrilmesine sebep olan kişi oyunu kaybeder. Bu şekilde oynanan Jenga oyunu, çocuğun fiziksel becerisine ve dikkat gelişimine katkıda bulunur.
Solo Test
33 delikli bir oyun tabyası ile 32 adet piyon ile oynanan zekâ geliştirici bir oyundur. Oyun tabyasının merkezindeki delik boş kalmak koşuluyla tüm piyonlar tabyaya yerleştirilir. Bir piyonun başka bir piyonun üzerinden atlatılması suretiyle oynanır. Üzerinden atlanan piyon alınır. Piyonlar ileri-geri ve sağa-sola hareket ettirilebilir. Çapraz hareket ettirilemez. Oyun bu şekilde üzerinden atlanacak piyon kalmayıncaya kadar devam eder. Kalan piyon adedi içinden çıkan karta bakılarak değerlendirilir.
Solo test oyununda birkaç adım sonrasını hesaplayıp strateji geliştirmek gerekir.
Satranç
Zekâ gelişiminde önemli bir role sahip oyunlardan biri de satrançtır. Tam bir strateji oyunudur. Oynayanların sonraki hamleleri iyi hesaplaması gerekir. Görsel zekânın gelişiminde etkilidir. Farklı düşünmeyi sağlar, odaklanmayı ve hızlı karar verme yeteneğini geliştirir.
BOM Oyunu
Dikkat ve yoğunlaşma gerektiren bir oyundur. Çok basit kuralları olan bir oyundur. En az iki kişiyle oynanır. 1’den başlanarak sırayla herkes bir sayı söyler ve 5 ve 5’in katlarına gelenler BOM der. BOM diyen kişi eliyle birini işaret eder ve o kişi kaldıkları yerden devam eder. BOM demesi gereken yerde 5 ve 5’in katlarını söyleyen kişi oyundan elenir.
Sudoku
Japonya kökenli bir oyundur. Bir mantık oyunudur. Soldan sağa ve yukarıdan aşağıya dokuz kareden oluşur. Verilen ipuçlarından hareketle her bir rakam, her bir satırda ve her bir sütunda sadece bir kez kullanılabilir ve böylece bulmaca tamamlanmış olur.
Sudoku, oynayanların konsantrasyonunu arttırması ve zekâyı çalıştırması bakımından önemli bir oyundur.