Rehberlik

Doktor Olmak İçin Neler Yapılmalı?

Bu makalemizde siz değerli okuyucularımıza doktor olmak için ve Tıp fakültesini kazanmak için neler yapılması gerektiğinden bahsettik.

Doktor Olmak İçin Neler Yapılmalı?

Doktorluk mesleği her şeyden önce tıp fakültesi diploması gerektirir. Tıp fakültesini kazanmak için neler yapmalı diye sorarsak gerçekten meşakkatli bir yol izlememiz gerektiğini görürüz. Zira Türkiye şartlarında herkes istediği her mesleğe sahip olamamakta ve bu tip bir şansa da çabasız sahip olunamamakta.

İstediği mesleği elde edebilmek için ülkemizde insanların büyük çabalar göstermesi gerekiyor. Bu şekilde düşündüğümüzde doktorluk ise mesleklerden edinmesi en zor olanlarından birisidir. Türkiye’de doktor olabilmek için bitirilmesi gereken tıp fakültelerinin üniversite sınavları dahilindeki puanları listeye bakacak olursak en yüksek olan bölümlerdir. Yani iyi bir üniversite sınavı geçirmek zorundasınız.

Üniversite sınavına hazırlanma sürecinde kafanıza doktorluk mesleğini koyarsanız eğer bunu başarmamanız için hiçbir neden yok. Fakat bu zorlu yolda kesinlikle düzenli ve güçlü bir çalışma yapmalısınız.

Üniversite sınavının ardından girdiğiniz tıp fakültesinde de bu meşakkatli yol bitmeyecek hatta aynı seviyede belki de daha da zor bir şekilde devam edecektir. Üniversiteye kapağı atmak deyiminin ne kadar yanlış ve etkisiz kaldığını üniversiteyi okurken fark edecek ve sıkı çalışmaya kesinlikle devam edeceksinizdir. Ardından gelecekte doktorluk mesleğine uzman olarak devam etmek isterseniz Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girmeniz gerekecek. Bu karşınıza çıkacak olan başka bir zorlu sınav ile tekrar başa çıkmanız gerekecek olan nur topu gibi bir sınavınız daha olacak.

Doktor olmak için bu Tıpta Uzmanlık Sınavıyla da baş edebilmek zorundasınız. Bu yönde alanızı belirledikten sonra bu alana yönelik olarak TUS’a dair çalışmalara devam etmek zorundasınız. Doktor olmak zorlu bir süreçtir ve yapılan çalışmalar bunları göz ardı etmeden yapılmalıdır.

Hiçbir şekilde sadece hayal kurmaktan ibaret bırakılmaması gereken mesleğe erişim yolu tam manasıyla dikenli yollarla örülüdür diyebiliriz. Bu yazı ne kadar karamsar görünse de esasında bu karamsarlığı üzerinizden atmanın en güzel ve kolay yolu çalışmaya devam etmektir. Doktorluk kolay elde edilmemesi gerektiği için bu kadar meşakkatli yollar gerektirir. İnsanların hayatlarını emanet ettikleri doktorların iyi eğitimli olması gerekliliği çok büyük bir gerçektir.

Doktor olmak için yapılması gerekenleri son olarak özetlemek gerekirse:

  • Bir tıp fakültesini kazanmak (üniversiteye giriş sınavı)
  • Tıp fakültesini başarıyla tamamlayıp mezun olmak (6 yıl boyunca devam eden zorlu süreç )
  • Eğer ki daha da ileri gitmek isterseniz (pratisyen hekimlikten öteye)
  • Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girmek

İşte bu şekilde özetlenebilecek olan bu gereklilikleri de başarabilmenin yolu çalışmak, azim, kararlılıktan geçer. Çalışmaktan yorulmayı düşünmeden, yorulsanız bile tekrar ayağa kalkarak çalışmaya devam etmeyi öğrenmelisiniz. Unutmamak gerekir ki doktor olduktan sonra da bu çalışma temposu daha farklı bir şekilde ilerleyecek ve hayatınız boyunca kendinizi geliştirmek zorunda olacaksınız.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu