Rehberlik

YKS – AYT Edebiyat Nasıl Çalışılır?

Üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilerin bir kısmı edebiyat dersini kolay gibi görse de, doğru çalışılmadığı takdirde edebiyatta başarılı olmak oldukça zordur. Üniversite sınavında başarılı olmak isteyen adayların “YKS – AYT edebiyat nasıl çalışılır?” sorusuna cevap aramaları gerekmektedir.

Edebiyat dersinin çalışma yöntemleri ve teknikleri oldukça fazladır. Öğrenciler zaman içerisinde kendi taktiklerini de oluşturabilirler.

Genel olarak edebiyat çalışmanın bazı önemli adımları vardır. Bunlar; öğrencilerin konuyu anlayarak okumaları, konuyu çalıştıktan sonra konunun özetini deftere ya da not kağıtlara çıkarmaları, not alırken renkli kalemler kullanmaları, konuyla ilgili bol bol test çözmeleri ve kitapçıları gezmeleri gibi taktikler olabilir. Bu gibi taktikler öğrencilerin görsel ve işitsel hafızalarını harekete geçirmeye yöneliktir.

Üniversite sınavına girecek olan öğrencilerin edebiyata çalışırken kendilerine özel not çıkarmaları ve bu notlarda renkli kalemler kullanmaları görsel hafızalarına hitap edebilecek bir yöntemdir. Öğrenciler, kendi notlarını tuttuklarında ve bu esnada özellikle de renkli kalemler kullandıklarında not kağıtlarını görsel hafızalarına almış olurlar. Görsel hafızasını harekete geçiren öğrenciler, sınav anında soru kağıtlarını zihinlerinde canlandırabilirler. Öğrencilerin büyük bir çoğunluğu, bu yöntemi kullanarak sınav esnasında hangi kelimeyi hangi renk kalemle yazdığını bile hatırladığını belirtmiştir.

Öğrencilerin görsel hafızalarını güçlendirecek bir diğer yöntem de kitapçıları gezmeleridir. Böylece öğrenciler yazar – eser eşleşmeleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Sık sık kitapçı gezen öğrenciler, hangi kitabı kimin yazdığı ve hangi basım olduğu kolayca hafızasına alabilir. Çünkü, kitapçıların raflarında Türk edebiyatının çoğu eserine rastlamak mümkündür. Bir süre sonra, görsel hafıza devreye girer ve tüm isimler öğrencinin hafızasına yerleşmiş olur.

Öğrencilerin edebiyat çalışırken zaman zaman ezber yapmaları gerekebilir. Öğrenciler, ezber yaparken notlarını yüksek sesle okumalıdır. Böylece, işitsel hafızalarını harekete geçirebilirler. Sesli okuma yaptıkları zaman aynı konuyu hem okumuş hem de dinlemiş olurlar. Böylece aynı anda iki farklı çalışma yapmış etkisi kazanabilirler. Bu yöntem çoğu öğrenci tarafından uygulanmış ve oldukça olumlu sonuçlara yol açmıştır. Sınava hazırlanan öğrencilerin ezber yaparken kullandığı bir diğer yöntem ise kendilerine kısaltmalar oluşturmalarıdır. Ezber yapacakları konuları bazı başlıklar altında toplamak ya da ezberlenecek olan kelimeleri bazı kısaltmalar altında toplamak oldukça yararlıdır.

Edebiyat dersi, sanılanın aksine tamamıyla ezbere dayalı bir ders değildir. YKS – AYT edebiyat sınavında yer alan soruların büyük bir kısmı öğrencilerin yorum yapabilme becerilerini ölçmektedir. Edebiyat dersinde belirleyici olan unsur, edebi dönemlerdir. Öğrenciler, edebiyat dersinde başarılı olmak istiyorlarsa mutlaka edebi dönemler hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Edebi dönemleri iyi bilmek, öğrencilerin yorum yapabilmesini sağlamaktadır. Böylece öğrenci, yorum sorularını da başarı ile çözebilecek yetkinliğe ulaşacaktır. Edebiyat sınavlarında yorum yapabilmeye yardımcı olacak bir diğer konu da şiir bilgisidir. Öğrenciler; hece ölçüsü, aruz ölçüsü, mısra, beyit, bent, uyak düzeni, uyak türü, şiirin teması, zihniyeti gibi konularda mutlaka bilgi sahibi olmalıdır. Böylece şiir alanında gelecek olan sorularda yorum yaparak sonuca ulaşabilirler.

YKS – AYT edebiyat sınavına hazırlanan öğrenciler, sık sık soru çözmelidir. Düzenli olarak soru çözmek ve pratik yapmak, öğrencileri bir soru ile karşılaştıklarında cevabı nerede aramaları gerektiği konusunda geliştirmektedir. Çözülen soru sayısı arttıkça, öğrencilerin cevabı bulma süreleri de kısalacaktır. Yalnızca konu çalışmak ve ezber yapmak, edebiyatta başarılı olmak için yeterli olmamaktadır. Öğrencilerin mutlaka bilgilerini soru çözerek pekiştirmeleri ve kalıcı hale getirmeleri gerekmektedir. Soru çözülen kaynaklar da oldukça önemlidir. Öğrenciler her kaynak kitaba itibar etmemeli ve mümkün olduğunca kaliteli kaynaklardan soru çözmelidir

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu