Yıldırım Bayezid Kimdir, Yıldırım Bayezid’in Hayatı, Yıldırım Bayezid dönemi önemi ve Yıldırım Bayezid hakkında daha fazla bilgiye bu makaleden sahip olabilirsiniz.
Doğum Tarihi :1360
Doğum Yeri: Edirne
Baba Adı: I. Murad
Anne Adı: Gülçicek Hatun
Ölüm Tarihi: 1403
Öldüğü Yer: Bursa
Saltanat Süresi: 1360 – 1402
Kabri: Bursa
Kimdir?
Yıldırım Bayezid, babası I. Murad (Hüdavendigar)’ın tahta çıktığı 1360 yılında sonradan Osmanlı Devleti’nin başkenti olacak olan Edirne de dünyaya geldi. Babası I. Murad’ın Kosova Savaşında şehid olması üzerine savaş meydanında devlet adamları tarafından tahta çıkarıldı. Devlet adamlarının aklına girmesiyle kardeşi Yakup Çelebiyi ”Şehzadem babanız sizi otağında bekliyor” denilerek otağa çağırttığı kardeşi Yakup Çelebiyi boğdurtarak tahtını ve saltanatını güvenceye aldı. Konya Ovasında Karamanoğullarıyla yapılan savaşta gösterdiği başarılardan dolayı kendisine ”Yıldırım” lakabı verilmiştir. Onun devri Osmanlı Devleti için bir dönüm noktası oldu.
Çünkü Yıldırım Bayezid Anadolu Beyliklerini zapt ederek Anadolu da Türk siyasi birliğini büyük ölçüde gerçekleştirdi. İstanbul’u dört defa kuşattı.(1391, 1395, 1396 ve 1400) ancak çeşitli sebeplerle kuşatmaları kaldırdı. En son kuşatmayı da Timur tehlikesi üzerine kaldırmak zorunda kaldı. Timurdan kaçan hükümdarların Yıldırm’a , Yıldırımdan kaçan beylerinde Timur’a sığınması üzerine iki devlet arasında mektuplaşmalar oldu. Bunlar sonuç vermeyince iki hükümdar Ankara’nın Çubuk Ovasında savaşa tutuştular. Yapılan savaşı Timur kazandı ve Yıldırım Bayezid Timur’a esir düştü. Bu Savaş’ın sonucunda
- Yıldırım’ın esir düşmesiyle Osmanlı tarihinde 1402 den 1413 yılına kadar sürecek olan fetret Dönemi yaşandı.
- Anadolu da güçlükle sağlanan Türk siyasi birliği bozuldu.
- İstanbul’un fethi 50 yıllık bir gecikmeye uğradı.
- Anadolu Beylerine eski toprakları iade edildi ve bu beyler Timur’a bağlı hale geldi.
- Osmanlı Devleti üzerinde Timur hakimiyeti başladı ve Osmanlı Devleti Timur’a haraç vermeye başladı.
Yıldırım Bayezid 8 Mart 1403 tarihinde 8 aylık bir esaretten sonra Akşehir de vefat etti.
Yıldırım Bayezid Dönemi Kronolojisi hakkında detaylı bilgi almak için bu yazımıza göz atabilirsiniz.
Kişiliği
Yıldırım Bayezid tebaasına son derece hürmet eden tebaanın şikayetini dinleyen ve zulme engel olmaya çalışan bir hükümdar olarak tanınırdı tebaa arasında. Mısırda bulunan Memlük Halifesi tarafından kendisine ”Sultanı iklimi Rum” unvanı verilmiştir. Osmanlı ülkesinde çok sayıda hayri hizmet eserleri yaptırmıştır. Bazı tarihçiler tarafından kibirli biri olduğu iddia edilir. Bir dönem içki içtiği ancak ulemanın tavsiyesi veye baskısı üzerine bıraktığı iddialar arasındadır. Cemaatle namazı terk ettiği için mahkeme de şahitliğinin kabul edilmediği de başka bir iddiadır.
Eşleri
- Devlet Şah Hatun
- Hafsa Hatun
- Sultan Hâtûn
- Mileva Olivera Despina Hatun
- Devlet Hatun
Çocukları
- Şehzade Ertuğrul Çelebi
- Şehzade İsa Çelebi
- Şehzade Mustafa Çelebi
- Şehzade Büyük Musa Çelebi
- Şehzade İbrahim Çelebi
- Şehzade Kasım Çelebi
- Şehzade Yusuf Çelebi
- Şehzade Hasan Çelebi
- Sultan Küçük Musa Çelebi
- Sultan Süleyman Çelebi
- Şehzade Ömer Çelebi
- Sultan I. Mehmed Çelebi
- Oruz Hanım
- Hundi Fatma Hatun (Seyyid Emir Sultan ile evlendi.)
- Fatıma Hanım
- Paşa Melek Hatun
- İrhondu Hanım
- Paşa Melek Hatun
Merhabalar 2022 KPSS için şimdiden çalışma yapmaya gerek varmı. Sizce çalışmaya başlasam sıkılırmıyım sürecin uzunluğundan dolayı