Rehberlik

Çocuğunuzun Okul Korkusunu Nasıl Yenersiniz?

Çocuğunuzun Okul Korkusunu Nasıl Yenersiniz? Okul fobisi, çocuklarda anaokulu ya da ilkokul 1.sınıftan itibaren ortaya çıkabilen ve ardından da okula duyulan nefret ile devam eden psikolojik bir durumdur.

Çocukların yaşadığı okul korkusu neden kaynaklanır?

Çocuklar ilk okul korkularını, öncelikle anneden daha sonra aileden ayrılma nedeniyle yaşarlar. Anneden ayrılma durumu çocuk için bu dönemde ilk kez gerçekleşir ve anneye aşırı bağlanan çocuklar okula kaygı ile gitmektedir. Annesine belli gereksinimlerle bağlı olduğunu düşünen çocuk anneden ayrıldıktan sonra bu gereksinimlerini karşılayamayacağını düşünür ve korku yaşar. Bu sadece anne ile değil bir bakıcı varsa bakıcıdan ayrılma korkusu ile de oluşabilmektedir. Ana etmen burada ayrılıktır.

Çocukların okul korkusunda ailelerin yapması gerekenler nelerdir?

Ebeveynler çocukların okul korkusunda titizlikle yaklaşmalı ve gerekirse profesyonellerden yardım almalıdır. Okula gitmekten vazgeçirmek kesinlikle doğru bir davranış değildir. Tutarlılığa devam etmek burada en önemli davranış olacaktır. Ayrıca okula gitmeyi memnuniyete çevirmekte anne babaların yardımı ile olmaktadır. Çocukla konuşmak, duygularına önem vermek memnuniyeti arttıran etmenler olabilir. Okulun sadece ders yapılan alan olmadığı birçok faaliyetin de gerçekleştiği çocuğa anlatılmalı ve bir oyun gibi sunulmalıdır.

Çocuğunuzun Okul Korkusunu Nasıl Yenersiniz?

Birçok parçanın okulda yer alacağını öğrenen çocuk arkadaşlarının olacağını bilir ve mutlu olacağını kabul ederse çok daha kolay okul korkusunu bitirecektir. Ayrıca bu süreçte öğretmenle temasta kalmakta çok önemlidir. Ayrıca okula giderken anne ya da babanın okula götürmemesi de bir yöntem olabilmektedir. Kendisinden daha çabuk kopacağı bilinen bir ebeveyn ya da kişiler çocuğu okula götürdüğünde çok daha kolay ayrılarak okula adapte olabilmektedirler.

Her çocuk okul korkusu yaşar mı?

Her çocuk okul korkusu yaşamaz. Ancak özellikle ilkokul dönemindeki çocukların %5’i bu korku yüzünden başarısız olmaktadır. Tedirginlik yaşayan çocuk devamsızlık nedeniyle başarısızlığa da sürüklenmektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu