Turgut Uyar Kimdir?
Turgut Uyar, 1927 yılında dünyaya gelmiştir. Türk edebiyatının önemli şairlerinden biri olan Turgut Uyar, hüzün temalı şiirler yazma konusunda oldukça usatdır. Küçük yaşlarda, en sevilen şiirlerini üretmiştir. Hayatı boyunca yoğun alkol tüketmesi sebebi ile siroz hastalığına yakalanmıştır. Hastalığı sebebi ile 1985 yılında vefat etmiştir.
Turgut Uyar’ın eğitim hayatı İstanbul’daki ilköğretim eğitimi ile başlamış; Konya Askeri Okulu, Işıklar Askeri Hava Lisesi ve Askeri Memurlar Okulu ile devam etmiştir. Eğitimini tamamlamış olan Turgut Uyar; Terme, Posof ve Ankara’da personel subayı olarak görev yapmıştır. İlk evliliğini annesinin isteği ile yapmış ve 18 yaşında baba olmuştur. Turgut Uyar’ın ilk eşinden 3 çocuğu vardır. Turgut Uyar, 1958 yılında askerlikten ayrılmış ve Türkiye Selüloz ve Kapıt Sanayisi’nin Ankara Şubesi’nde çalışmaya başlamıştır. 1966 yılında ise eşinden ayrılarak İstanbul’a yerleşmiştir. İstanbul’da yaşadığı dönemde Tomris Uyar ile şiir üzerine mektuplaşmıştır. Bu iletişim 1969 yılında evlilik ile sonuçlanmıştır. İkinci evliliğinden bir oğlu olmuştur. Turgut Uyar’ın Tomris Uyar’a olan aşkı, ünlü şairin en çok bilinen özelliğidir. Eşine olan aşkını şiirlerinde de çokça dile getirmiştir.
Turgut Uyar’ın Edebi Kişiliği
Turgut Uyar’ın ilk şiiri, 1947 yılında Yenigün dergisinde yayınlanmıştır. Hece ölçüsü kullanarak yazmış olduğu ve toplumsal konuların işlendiği ilk iki kitabı Arz-ı Hal ve Türkiyem’in ardından, bireylerin iç dünyasına ve birey – toplum ilişkisine yönelen Dünyanın En Güzel Arabistanı adlı eserini yayınlamıştır. 1962 yılında yayınlamış olduğı tütünler Islak adlı eseri be 1968 yılında yayınlanan Her Pazartesi, birey – toplum ilişkisi çizgisini koruduğu eserlerindendir.
Turgut Uyar, şiirlerinde genellikle; aşk, ölüm, ayrılık ve çevreden almış olduğu izlenimleri işlemiştir. 1950 yılının ardından İkinci Yeni akımının önemli isimlerinden biri olmuştur.
Turgut Uyar’ın edebi kişiliği, öz ve biçim bakımından sürekli olarak değişirken halk şiirinden divan şiirine kadar geniş bir kültür birikimini de değerlendiren bir bakış açısına sahiptir. Şiirlerini bu bakış açısı doğrultusunda geliştirmiştir. 1967 yılının ardından ise, Dün Yok mu gibi eserler yayınlayarak İkinci Yeni akımından tamamen uzaklaştığını göstermeyi amaçlamıştır. Şiirlerini daha anlaşılır bir üslup kullanarak yazmayı sürdürmüştür.