Rehberlik

Vatandaşlık Görevleri Nelerdir?

Vatandaşlık Görevleri Nelerdir?

Sınırları olan toprak parçasına vatan denir. Vatandaş ise, sınırları belli olan bu toprak parçasını ortak tarihi geçmişe sahip ve ortak amaca hizmet eden insanlara denir. Bu durumdan istifade eden ve bir ülkeye vatandaşlık bağı ile bağlı olanlara ise vatandaş adı verilir. İnsanlar doğduklarında bir ülkenin vatandaşıdırlar. Ancak, belirli kriterleri sağlayanlar bir ülkeye sonradan da vatandaş olabilirler. Vatandaşlık bağı kutsal bir bağdır. Bir devlete vatandaşlık bağı ile bağlı olanların belirli hak ve ödevleri bulunmaktadır.

Vatandaşların Hak ve Görevleri

14 Haziran 1934 tarihinde düzenlenmiştir. Vatandaşlık hakları Anayasa ile koruma altına alınmıştır. Vatandaşlık hak ve görevleri 4’e ayrılır.

  • Seçme ve Seçilme Hakkı; ülkemiz Cumhuriyet rejimi ile yönetilmektedir. Halkın egemenliğine dayanan bir rejim sistemi olan Cumhuriyet sistemi seçme ve seçilme ile ilerler. Toplumda sınıf ayrılığını engelleyen seçme ve seçilme hakkı, 18 yaşını doldurmuş olan her vatandaşın hukuken hakkıdır. 18 yaşını doldurmuş olan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, milletvekili, belediye başkanı, başkanlık ve muhtarlık seçimlerinde seçme ve seçilme hakkını kullanabilir. Seçimlerde oy kullanmak aynı zamanda bir vatandaşlık görevidir.
  • Kanunlara uymak; devleti oluşturan bireylerin ve devletin huzur ve refahını sağlamak için konulmuş olan kurallara kanun denir. Bu kanunlar, Anayasa ile koruma altına alınmıştır. Bu kanunlara uymayan bireyler çeşitli cezalar ile cezalandırılırlar. Devletin koymuş olduğu bu kurallar, toplumun huzurunu korumakla birlikte devletin düzenini de sağlamaktadır. Bu nedenle kanunlara uymak bir vatandaşlık görevidir.
  • Vergi Vermek; devletin çeşitli hizmetleri sağlayabilmesi için vatandaşlarından almış olduğu paraya vergi denir. Devlet, almış olduğu bu vergilerle, okul, hastane, yol, köprü gibi vatandaşların yararına olan ihtiyaçları sağlamaktadır. Bu nedenle vergi vermek vatandaşlık görevi olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Askerlik Yapmak; ülke sınırlarının korunması için güçlü bir orduya ihtiyaç vardır. Bunu sağlamak için askerlik yapmak vatandaşlık görevi olarak belirlenmiştir. 20 yaşını doldurmuş olan sağlıklı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı askerlik yapmak zorundadır. Askerlik görevi bittikten sonra, bireyler 41 yaşına kadar, herhangi bir savaş durumunda tekrar askere çağrılabilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu