KPSSNedir

KPSS Nedir, KPSS Hakkında Her Şey

Bu makalemizde siz değerli okuyucularımıza KPSS hakkında bilgiler paylaşacağız.

KPSS sınavı, Türkiye’de kamu kurumlarına personel seçmek için uygulanmakta olan bir sınav türüdür. İlk uygulaması 17 Ekim 1999 yılında Devlet Memurları Sınavı adı altında yapılmış olup 12 Aralık 1999 yılında ÖSYM tarafından ismi ve içeriği değiştirilmiştir.
KPSS sınavı; Genel Yetenek, Yabancı Dil, Genel Kültür, Eğitim Bilimleri, Hukuk, İktisat, İşletme, Maliye, Muhasebe, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonometri, İstatistik, Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler sınavlarından oluşmaktadır. Adaylar, müracaat edecekleri alanın gerektirdiği sınavlara girmelidir. Ancak, Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavlarına herkesin girmesi zorunludur.

KPSS Sınavı Ne Zaman Yapılmaktadır?

KPSS sınavı, geçmiş yıllarda Haziran ayının son hafta sonu ya da Temmuz ayının ilk hafta sonu yapılmaktaydı. Ancak; iki yıl önce gerçekleştirilen değişiklikler sebebi ile KPSS A, KPSS B, ve Eğitim Bilimleri sınavları Mayıs ayının ikinci ya da üçüncü hafta sonu yapılmaktadır. Buna ek olarak; Öğretmenlik Alan Bilgisi sınavı da Ağustos ayının üçüncü hafta sonu gerçekleştirilmektedir.
Sınav başvuruları genellikle Mart ayı içerisinde tamamlanmaktadır. 2006 yılında alınan karar doğrultusunda KPSS sınavının işleyişi konusunda değişikliğe gidilmiş, adayların öğrenim durumlarına göre KPSS/1 ve KPSS/2 adı altında iki farklı sınav yapılmasına karar verilmiştir. KPSS/1 her yıl yapılırken KPSS/2 iki yılda bir yapılmaktadır.
2024 yılı KPSS sınavının ne zaman yapılacağını merak eden adaylar aşağıda belirtilmiş olan linke tıklayarak detaylı bilgi edinebilirler.

KPSS Sınavı Başvuru Koşulları Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

KPSS sınavı; ortaöğretim, ön lisans ve lisan kurumları mezunu ya da mezunu olabilecek durumda olan adayların başvurusuna açıktır. A Grubu kadroları için adayların; KPSS sonucu ile birlikte kamu kurum ve kuruluşlarına başvuru yaptıkları tarihte mezun olmaları şarttır. B Grubu kadrolar için ise adayların; ÖSYM’ye Tercih Formlarını teslim ettikleri tarihte mezun olmaları gerekmektedir.
A Grubu kadrolar için başvuru yapacak adaylar, başvuru yapacakları kurum ve kuruluşların başvuru kılavuzunda ya da ilanlarında belirtilmiş olan koşulları taşımalıdır. Aksi takdirde, KPSS sınavına alınmış olsalar dahi, sınav sonucu ile elde etmiş oldukları haklar geçersiz sayılacaktır.
Sınava başvuru yaptıkları esnada mezun durumunda olmayan adaylar, sınavın geçerlilik süresi içerisinde mezun olacaklarsa mezun olacakları düzeyin sınavına girmelidir. Sınava başvuru yaptıkları tarihte mezun durumda olmayan adaylar, mezun olacakları düzeyin altında bir sınava başvuru yaptıysa; bu adayların, mezun oldukları tarihi ve sınav başvurusunun bitiş tarihi ile sınav tarihi arasında mezun olduğunu gösteren belgeyi ÖSYM’ye göndermesi ya da bizzat götürmesi gerekmektedir. Bu gibi durumlarda adaylar sınava yalnızca Ankara’da alınmaktadır.
Sınav tarihinden önce mezun olmuş adaylar, mezun oldukları öğrenim düzeyinin altında bir sınava giremez. Girmiş olsalar bile almış oldukları sonuç geçersiz olacaktır.
Ortaöğretim ve ön lisans mezunları yalnızca KPSS/2 sınavına girebilmektedir. Lisans mezunları ise KPSS/1 sınavına girmektedir. KPSS sınav sonuçları, sınav tarihinden itibaren 2 yıl süre ile geçerliliğini korumaktadır.
KPSS sınavına girmek isteyenler için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Ancak, bazı kurumlar açık kadroları duyururken yaş sınırlaması yapmaktadır.

KPSS Puan Sistemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

KPSS puanlama sistemi; ortaöğretim – lise, ön lisans ve lisans mezunları için üç farklı türe sahiptir.
Ortaöğretim – lise puan türü P94 olarak adlandırılmaktadır.
Bu puanlama sistemi; 48 net= 70 puan, 58 net= 80 puan, 73 net= 85 puan, 82 net=90 puan şeklindedir.
Ön lisans puan türü P93 olarak adlandırılmaktadır.
Bu puanlama sistemi; 35 net= 70 puan, 58 net= 80 puan, 70 net= 85 puan, 82 net= 90 puan şeklindedir.
Lisan puan türü P2 olarak adlandırılmaktadır.
Bu puanlama sistemi; 55 net= 70 puan, 62 net= 75 puan, 72 net= 80 puan, 84 net= 85 puan, 91 net= 90 puan şeklindedir.

KPSS Sınav İçeriği

KPSS sınavı 3 oturumdan oluşmaktadır. Bunlar; cumartesi sabah, pazar sabah ve pazar öğlen oturumlarıdır.
Cumartesi sabah oturumu; 60 soruluk Genel Kültür Testi ve 60 soruluk Genel Yetenek Testinden oluşmaktadır.
Pazar sabah oturumu; 30 soruluk İktisat Testi, 30 soruluk Maliye testi, 30 soruluk İşletme Testi, 30 soruluk Muhasebe Testi ve 30 soruluk Hukuk Testinden oluşmaktadır.
Pazar öğlen oturumu; 30 soruluk Uluslararası İlişkiler Testi, 30 soruluk Kamu Yönetimi Testi, 30 soruluk Ekonometri Testi ve 30 soruluk Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Testinden oluşmaktadır.

KPSS Sınav Ücretleri

KPSS sınav ücretleri; adayların girecekleri oturum sayısına göre değişmektedir. Sınav ücretleri, girilecek olan oturum sayısının belirlenmiş olan ücretle çarpılması ile hesaplanmaktadır. 2024 yılı KPSS sınav ücreti 80 TL olarak belirlenmiştir. Adaylar, 2024 yılı için belirlenen sınav ücretleri yayınlandığı zaman sınav ücretlerini; T.C. Ziraat Bankası, Akbank, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Deniz Bank, Kuveyt Türk PTT ve Halk Bankası aracılığı ile yatırabilirler.

KPSS Puanı ile İşçi ve Memur Alımı Yapan Kurumlar

KPSS puanı ile işçi ve memur alımı yapan kurumlar aşağıda listelenmiştir.

  • Jandarma
  • Üniversiteler
  • PMYO
  • Güvenlik Korucusu
  • Sağlık Bakanlığı
  • Belediyeler
  • Cumhurbaşkanlığı Memurlukları
  •  TBMM Memurlukları
  • Bakan Yardımcılıkları
  • Başbakan Baş Müşavirleri
  • Savunma Sanayi Müsteşarlığına ait Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı, Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı ve Müşavir Avukat kadroları
  • TOKİ
  • Özelleştirme İdaresi Başkanlığı
  • Başbakanlık ve Bakanlık Müşavirliği kadroları ile Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği kadroları
  • Gelir İdaresi Başkanlığında Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği kadrosu,
  • TUİK – AB Bakanlığı Memurlukları
  • Bakanlar Kurulu Sekreterliği
  • Milli Savunma Bakanlığı
  • Diyanet
  • MİT
  • Anayasa Mahkemesi
  • Özel Kalem Müdürlükleri
  • Vali Kadroları

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu