Paragrafta Anlatım Özellikleri Konu Anlatımı
Bu makalemizde siz değerli okuyucularımıza Paragrafta Anlatım Özellikleri ile alakalı konu anlatımı yazısı paylaşacağız.

Paragrafta Anlatım Özellikleri
Bir yazar tarafından kaleme alınan bir paragrafta anlatılmak istenen duygu, düşünce ve olayların açık ve net olarak aktarılmasını sağlamak için bazı özelliklere dikkat edilmesi gerekmektedir. Paragrafta anlatım özellikleri denilen bu özellikler, okuyucunun gözünde canlandırılması istenen tasvirlerin ya da olayların, anlatılması ya da kabul ettirilmesi amaçlanan düşünce ve fikirlerin net ve doğru bir şekilde aktarılmasına olanak sağlamaktadır. Paragrafta anlatım özellikleri aynı zamanda Türkçe kurallarına uygun anlatımın gerçekleştirilmesine yardımcı olmaktadır.
Açıklık
Yazar tarafından kaleme alınan yazıda, düşüncelerin, duyguların ve kavramların okuyucular tarafından kolaylıkla anlaşılabilecek şekilde aktarılmasına ve cümledeki yargılardan başka anlamlar çıkartılmasını önlemeye açıklık denmektedir. Açıklık özelliğinin olabilmesi için yaygın olmayan bağdaştırmalardan, yanlış noktalama işareti kullanılmasından, karmaşık ve devrik cümlelerden uzak durulmalıdır.
Duruluk
Anlatılmak istenen duygu ve düşüncelerin aktarılması sırasında gereksiz kelimelerden uzak durulmasına duruluk denmektedir. Duruluk ilkesinin tam olarak yerine getirilebilmesi için aynı cümlede bulunan eş anlamlı sözcüklerden ya da cümlede görevi olmayan ifadelerden kaçınılmalıdır.
Yalınlık
Yazarın düşünce ve duygu aktarımı sırasında, zorlamalardan, gereksiz söz sanatlarından ve süsten uzak durmasına yalınlık denmektedir. İnandırıcılığın artırılması için kullanılan söz sanatları yalınlık ilkesine ters düşmektedir.
Doğallık
Duygu ve düşünceler aktarılırken, zorlamalardan ve yapaylıktan uzak durulmasına doğallık denmektedir. Yazarın fikirlerini ve hissettiklerini içten bir şekilde dile getirmesi, inandırıcılığını artırmaktadır.
Özlülük
Yoğunluk olarak da bilinen özlülük, gereksiz kelimeler kullanılmadan, az sayıda sözcükle çok sayıda aktarım yapılmasına denir. Deyimler ve atasözleri özlü anlatımın kolaylıkla sezilebileceği örneklere sahiptir. Bir yazının özlülük özelliğine sahip olabilmesi için öncelikle duru olması gerekmektedir.
Özgünlük
Bir yazının içerik, söz dizimi ve üslup gibi özelliklerinin yazılmış diğer yazılardan farklı olmasına özgünlük denmektedir. Bir yazının ya da eserin edebi değer kazanmasında etkili olan faktörlerden biri de özgünlüktür.
Tutarlılık
Bir yazının okuyucu tarafından ciddiye alınabilmesi için gerektirdiği özelliklerden biri tutarlılıktır. Tutarlılık yazıda kullanılan cümlelerin, çelişmezlik ilkesine bağlı olarak kurulmasına denmektedir. Bunun yanında yazının tutarlı olabilmesi için konudan sapılmaması gerekmektedir.
İnandırıcılık
Bir yazınının inandırıcılık özelliğine sahip olabilmesi için farklı kriterlerin bir araya gelmesi gerekmektedir. İnandırıcılık özelliğine sahip olan yazılarda düşüncelerin açık bir şekilde dile getirilmesi, duyguların sıcak olması, söyleyişin ise güzel olması gerekmektedir.
Etkileyicilik
Yazarın ele aldığı eserde, anlatmak istediği düşüncelerin, duyguların veya kavramların, okuyucuyu sarabilmesine etkileyicilik denmektedir. Etkileyicilik aynı zamanda yazarın anlatmak istediğini okuyucunun özümsemesine yardımcı olmaktadır.
Sürükleyicilik
Okuyucunun, yazıya başladığı andan itibaren, ilgisinin giderek çoğalmasına, merak duygusunun oluşmasına ve dikkatini dağıtmadan kolaylıkla yazı üzerinde tutmasına sürükleyicilik denmektedir.
Sağlamlık
Yazılan bir eserin sağlam olabilmesi için dil bilgisi ve Türkçe kurallarına uygun olması gerekmektedir. Sağlamlık ilkesinin yerine getirilebilmesi için, öge eksikliklerinden ve eklerin yanlış kullanımından da kaçınılmalıdır.