Tarih

I. Murad Dönemi Kronolojisi

I. Murad Hüdavendigar dönemiyle ilgili hazırlamış olduğumuz bu kronoloji çalışmasıyla siz değerli okuyucularımıza I. Murad döneminde meydana gelen savaş, seferberlik, siyasi ilişkiler vb. konularda sizlere bilgi vermeyi amaçlamış bulunmaktayız. Çalışmamızın amacı yalnızca ele alınan dönemde gerçekleşen olaylar hakkında siz değerli okuyucularımıza kısa ve anlaşılır bir bilgi kataloğu oluşturmaktır. Bu çalışma hazırlanırken alanında uzman olan araştırmacı ve tarihçilerin çalışmalarından faydalanılmıştır. İşte; I. Murad Dönemi Kronolojisi.

I. Murad Kimdir? hakkında detaylı bilgi almak için bu yazımıza göz atabilirsiniz.

Kronolojisi

1360 Şehzade Murad babası Orhan Bey’in ölümü üzerine  Osmanlı tahtına oturdu. I. Murad’ın oğlu Şehzade Bayezid de bu tarihte doğdu. Karadeniz Ereğlisi Osmanlılarca fethedildi.

1361 Kazaskerlik Kurumu ihdas edildi. Çorlu, Dimetoka, Keşan, Babaeski, Pınarhisar,Edirne, Gümülcine, Eski Zağra ve Lüleburgaz gibi stratejik öneme sahip olan yerler fethedilerek Bizans’a Avrupadan yardım gelmesinin önüne geçildi.

1362  Pençik Kanunu’nu çıkarıldı. Yeniçeri Ocağı’nın temeli atıldı.

1363 Filibe fethedildi. Bizans Osmanlı Devleti’ne bağlı bir devlet durumuna düşen anlaşmayı imzaladı. Bizans Osmanlı’nın üstünlüğünü kabul etti.

1364 Sırpsındığı Zaferi kazanıldı.  Biga Osmanlı’nın eline geçti

1365  Dubrovnik Cumhuriyeti Osmanlı Devleti ile ticaret anlaşması imzaladı. Bu anlaşma ile Dubrovnik Cumhuriyeti Osmanlı’nın himayesi altına girerek varlığını sürdürmeye çalıştı.

1366 Gelibolu elden çıktı.

1367 Karınova, Aydos ve Burgaz kaleleri Osmanlılarca fethedildi.

1368 Tirebolu, Vize, Kırkkilise gibi kaleler ele gfethedildi. Osmanlı Devleti başkentini Bursadan Edirneye nakletti.Edirne’de Saray inşaatına başlandı.

1369 Bizans İmparatoru Paleologos, Türklere karşı Haçlı seferi oluşturmak amacıyla Roma’da Papa ile görüştü ve Papalıktan destek alabilmek için Katolik mezhebine geçti.

1370 Çirmen Savaşında zafer elde edildi. Osmanlılar Somaku Meydan Muharebesinde zafer kazandı.

1371 Köstendil ve Samakov fethedildi.

1372 Osmanlı Devleti Adriyatik Denizi’ne ve Yunanistan’ın Atik Bölgesi’ne akınlar başlatarak hakimiyet mücadelesi sahasını genişletti.

1373 Bizans İmparatorluğu Osmanlı Devleti’ne tabi olduğunu bildiren belgeyi yeniledi. Makedonya da Osmanlı fetih hareketlerini  başlattı.

1374 Çandarlı Hayreddin Paşa,  Selanik’i fethetmek üzere harekete geçti.

1375 Niş Osmanlı akınları sonucu  ele geçirildi. Sırp Kralı Osmanlı Devletine tabi olduğu anlaşmayı yeniledi. Savcı Bey taht için isyan etti.

I. Murad Dönemi Fetihleri

1376 Bulgar Krallığı, Osmanlı üstünlüğünü kabul ederek Osmanlı hakimiyeti altına girdi.

1377 Bizans himaye antlaşmasını kabul ederek Gelibolu’yu Osmanlı Devletine geri verdi.

1381 I. Murad Şehzade Bayezid’i Germiyan Beyi’nin kızı Devletşah hatun ile evlendirdi ve  Kütahya, Eğrigöz, Tavşanlı ve Simav çeyiz olarak Osmanlı Devleti’ne verildi. Hamidoğulları Beyliği Akşehir, Isparta, Seydişehir, Yalvaç, Karaağaç ve Beyşeir para karşılığında Osmanlı Devletine sattı.

1382 I. Murad “Hüdavendigar” ünvanını  kullanmaya başladı.

1383 Kara Timurtaş Paşa Arnavutluk’a düzenlediği  akınlar sonucuna İştip, Manastır ve Pirlepe gibi kentleri Osmanlı topraklarına kattı.

1384 Osmanlılar Bosna-Hersek’e akınlar düzenlemeye başladı.

1385 Arnavutluk’ta Savra zaferi kazanıldı Ohri zapt edilerek Osmanlı toprağı oldu.

1386 İnce Balaban Bey Niş ve Sofyayı Osmanlı topraklarına kattı. Osmanlı Devleti ve Karamanoğulları Beyliği arasında mücadeleler başladı.

1387  Veziriazam Çandarlı Hayreddin Paşa vefat etti. Yerine oğlu Çandarlı Ali Paşa I. Murad tarafından vezir olarak atandı

1388 Konya’da Osmanlı Devleti ile Karamanoğulları arasında savaş yapıldı. Ploşnikte Osmanlı Ordusu bozguna uğradı. Balkanlarda Osmanlı hakimiyetini yıkmak için Osmanlıya karşı Balkan ittifakı kuruldu. Bulgaristan Krallığı yeniden Osmanlı himayesine girdi.

1389 Haçlılar Kosova Meydan Savaşında Türkler karşısında bozguna uğradı. Savaş meydanını gezen I. Murat bir Sırp  tarafından hançerlenmek suretiyle şehit edildi. Şehzade Bayezid savaş meydanında devlet adamları tarafından I. Murattan boşalan Osmanlı tahtına çıkarıldı. Şehzade Yakup  devlet adamlarının da teşvikiyle Yıldırım Bayezid tarafından idam ettirildi.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu