DGSNedir

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Nedir ?

Merhaba değerli DGS sınavı adayları bu makalemizde sizlerin merakla araştırdığı ve sorduğu ”DGS NedirDGS Ne Zaman Yapılır ? ve DGS Ücreti Ne Kadar” gibi sorularının cevabını sizlere bu makalemizde cevap vereceğiz. Eğitim Tercih olarak daima öğrencilerin yanında olmayı ve onlara yol göstermeye devam edeceğiz. Aşağıda vermiş olduğumuz DGS ile ilgili bilgilerimizi okuyarak DGS Hakkında ki sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Nedir ?

Dikey Geçiş Sınavı  (DGS) Önlisans mezunlarının girebileceği ve 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapmayı sağlayan bir geçiş sınavıdır. 2000 yılından bu yana yapılan bir sınavdır.

Dikey Geçiş Sınavı Ne Zaman Yapılır ?

Dikey Geçiş Sınavı, her yıl Temmuz ayının ikinci haftasında yapılmaktadır. Ortalama 70 bin adayın başvurduğu bir sınavdır. DGS Sınavı her yıl yapıldığından sınavın geçerliliği 1 yıldır.

DGS Sınavına Kimler Girebilir ?

DGS’ye girebilmek için bir Meslek Yüksek Okulu (MYO) veya Açık Öğretim Önlisans programından birinden mezun olmak gerekmektedir.)

DGS Başvuru Şartları Nelerdir ?

  1. Açık öğretim ve Meslek Yüksek Okullarının Önlisans programlarından mezun olanlardan kendi alanlarındaki açık öğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava girmeleri gerekmemektedir. Bu durumdaki adaylar kendi alanlarındaki açık öğretim lisans programlarına doğrudan kayıt hakkına sahiptirler. Bu konudaki başvuruların ilgili yüksek öğretim kurumuna yapılması gerekmektedir. Geçiş yapılabilecek programlara ilişkin ayrıntılı bilgiler Üniversitenin internet adresinden edinilmelidir.
  2. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilirler.
  3. Açık öğretim dahil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuramazlar.
  4. Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS) sonuçlarına göre ülkemizdeki meslek yüksekokullarına yerleştirilen adaylardan dikey geçiş yapmak isteyenler 2011-DGS’ye girerler, ancak bu adaylar 2011-DGS Kılavuzunda yer alan kontenjanlardan yararlanamazlar. Dikey geçiş yapmak istediklerini Yükseköğretim Kuruluna bildiren adayların yerleştirilme istekleri, yerleştirildikleri ön lisans programını 2 yılda tamamlamış olmaları, mezuniyet not ortalamalarının en az % 60 ve DGS puanlarının tercih ettikleri lisans programına, ilgili yılda DGS sonucuna göre en düşük puanla yerleşen adayın puanından en fazla 50 puan altında olması şartıyla, Yükseköğretim Kurulu tarafından değerlendirilir.
  5. Gerek merkezi yerleştirme gerekse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezi sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS’ye girmek zorundadırlar. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş de bu kılavuzdaki esaslara göre merkezi olarak yapılır.
  6. Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.

DGS Sınavında Kaç Soru Var ?

Dikey Geçiş Sınavında  60 Türkçe ve 60 Matematik olmak üzere toplam 120 sorudan oluşur. ( soru başına 1 dakika verilmektedir.)

DGS'de Ek Puan Uygulaması Var mıdır ?

Dikey Geçiş Sınavında Ek Puan uygulaması bulunmamaktadır.

DGS Tercih İşlemleri Ne Zaman Yapılır ?

Dikey Geçiş Sınavı tercih işlemleri sınavdan sonra yapılmaktadır. DGS sonuçları açıklandıktan 1 haftadan kısa süre sonra tercih işlemleri başlamaktadır. 30 tercih hakkınız bulunmaktadır.  Sadece mezun olduğunuz bölümle ilgili YÖK tarafından belirlenmiş olan bölümleri tercih edebilirsiniz.

DGS Sınavına Kaç Kez Girilebilir ?

Dikey Geçiş Sınavına girmek ile ilgili bir sınırlama bulunmamaktadır. ( Sen istediğin kadar girebilirsin yani.)

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu