Nedir

Yöresel Halk Oyunları Nelerdir?

Yöresel Halk oyunları belirli özelliklerine göre bölünmesi halk oyunlarının ortaya çıkış nedenlerini ve günümüz sosyal hayatına yerini belirledikten sonra bu halk oyunlarının yansıması olarak zengin kültür biçimlerine, bölgesel kısımlarını ve ortak yönlerinden dolayı nitelik kazanmasından bahsedebiliriz. Halk oyunlarının dağılımda en önemli etkenlerden biri bölgesel anlamda değişiklik göstermesidir. Bu yüzden ülkemizde bazı bölgeler halk oyunları ile bilinmektedir.

Mesela, Ege bölgesi zeybek bölgesi, orta ve güney Anadolu bölgesi halay bölgesi olarak veya Karadeniz bölgesi horon bölgesi olarak bilinmektedir. Bunların yanında doğu Anadolu bölgesi bar bölgesi ve Trakya bölgesi hora bölgesi olarak tanınmış ve bilinmiş bölge ismi olarak anılmaktadır. Bölgesel olarak değişiklik gösteren bu halk oyunları bölgeler arası geçişi asla kabul etmemektedir. Çünkü her bölgenin kendine has oyunları vardır.

Bir halk oyununun bölgesi dışında oynanması bölgesine aitlik kapsamından çıkarılamaz. Bölgesel dağılımından yola çıkarak hangi ilerde hangi halk oyunlarının geleneksel anlamda oynandığını açıklayabiliriz.

Halk oyunları olarak Aydın, İzmir, Muğla, Denizli, Eskişehir, Kütahya yani ege bölgesine has olan zeybek halk oyunu bu yörelerde meşhurdur.

Diğer bir halk oyunu ise halaydır. Bitlis, Bingöl ve Diyarbakır yörelerinde en çok tercih edilen ve bu bölgeye ait halk oyunu ise halaydır. Horon halk oyunu Karadeniz bölgesine özgü geleneksel bir oyundur. Trabzon, Artvin, Bayburt ve Gümüşhane illerimizin yöresel halk oyunudur. Bar halk oyunu şu yörelerde bilinmektedir. Erzurum, Kars, Erzincan illerimizin yöresel halk oyunudur. Hora halk oyunu Edirne ve Tekirdağ yörelerinde oynanmaktadır. Kaşık halk oyunu Konya, Mersin, Antalya yörelerinde genellikle oynanmaktadır. Son olarak bengi de Bursa ve Çanakkale yörelerinde geleneksel olarak oynanmaktadır.

Halk oyunlarının kümelenmesinde konum ve biçim bakımından halk oyunları ayrılabilir. Mesela bu biçimlendirme halk oyunu oynayanların sayı ve cinsiyetine göre de bazen şekillenmektedir. Tek kişilik kadın halk oyunu bolu ilimizde oldukça yoğunluktadır. Tek kişilik erkek halk oyunu ise Aydın yöremizde meşhur olan zeybek ve Ankara yöremizde meşhur olan misket tir. Bunların yanında iki bayan tarafından oynanan halk oyunları da ördek halk oyunu bolu bölgemizde genellikle oynanmaktadır.

Halk oyunlarını şu şekilde de sınıflandırma yapabiliriz. Halk oyunlarının isimlerinden dolayı sınıflandırma yapabiliriz. Örneğin, Sivas halayı, Talas zeybeği, örnek olarak verilebilir. Halk oyunlarının bir bölümü de taklide dayalı ve dramatik anlam taşıyan halk oyunları olarak sınıflandırabiliriz. Mesele hayvan yansımalarından esinlenerek oynan halk oyunlarından biri de tavuk ban oyunu, ceylani Kars ceylanının yürüyüşünü ve serçe oyunu da serçenin sıçramasını taklit alarak oynanan oyunlardır. Yörelere göre halk oyunları sınıflandırma çeşitlerini yukarıda belirttik bunların yanında köylerde özel olarak oynanan halk oyunları da mevcuttur. Halk oyunlarının yörelere göre oynanması zengin kültür ve geleneksel olan bir kültür mirasıdır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu