Tarih

Çelebi Mehmed Dönemi Kronolojisi

Siz değerli okuyucularımızın Çelebi Mehmed dönemiyle ilgili kısa, öz ve anlaşılır bilgiler elde etmesi ve devrinde meydana gelen olayları daha iyi öğrenebilmesi amacıyla bu yazıyı kaleme aldık. Bu çalışmayı hazırlarken siz değerli okuyucularımıza daha doğru bilgiler verebilmek için tamamen araştırmacı-tarihçi yazarların çalışmalarından faydalandık. yazdıklarımızda kesinlikle çarpıtıcı ve kasıtlı olarak yapılmış yanlışlıklar yer almamaktadır. İşte; Çelebi Mehmed Dönemi Kronolojisi

Kronolojisi

1413 Çelebi Mehmed bütün kardeşlerini karşı zafer kazanarak Osmanlı Devleti tahtını ele geçirdi ve 11 yıllık Fetret Devri sona erdi. Görüşleri ve fikirleri Osmanlı Devleti için tehlike olan Kadıasker Şeyh Bedreddin Mahmud görevinden azledildi ve  İznik’e sürgün edildi.

1414 Çelebi Mehmed Karamanoğulları Beyliği sefere çıktır Akşehir, Beyşehir, Seydişehir, Kadınhan Ankara Savaşında elden çıkan yerler tekrar Osmanlı toprakları arasına dahil edildi. Konya muhasara altına alındı. İzmir ve Aydın gibi stratejik öneme sahip olan yerler Osmanlı Devletinin akınları sonucu ele geçirildi. Cenevizlilerin elinde bulunan Foça, Midilli ve Sakız gibi önemli yerler Osmanlı Devleti tarafından ilhak edildi.

1415 Çelebi Mehmed Karamanoğulları üzerine yaptığı seferi başarı ile tamamlayarak Konyayı Osmanlı mülkü haline getirdi. Sefer de Osmanlılar tarafından Esir alınan Karamanoğlu Beyi Mehmet Bey ile oğlu Çelebi Mehmed tarafından affedildi. Osmanlı Devleti denizler de güç elde etmek için donanmasını  adalar üzerine sefere çıkardı.

1416 Venedikliler Adalar Denizinde Türk ticaret gemilerine karşı saldırıda bulunmaya başladı. Venedik donanması Türklerin elinde bulunan Gelibolu’ya baskın yaptı. Osmanlı Devleti ve  Venedikliler arasında  cereyan eden Deniz Savaşından sonra barış anlaşması yenilendi. Şeyh Bedreddin Osmanlı Devletine karşı isyan çıkardı.Türk akıncıları Macaristan üzerine akınlar düzenledi ve bunun sonucunda pek çok ganimet ve esir elde ederek geri döndü.

1417 Arnavutluk üzerine sefere çıkıldı ve bunun neticesi olarak Avlonya ele geçirildi. Çelebi Mehmed  Şehzade Murad’ı  devlet yönetiminde tecrübe kazanması için Amasya sancağına  vali olarak gönderdi.

1418 Samsun Osmanlıların eline geçti. Tatar aşiretleri Osmanlı Devletinin iskan politikası sonucu Rumeli’ye iskan edildi.

1419 Orhan Gazinin anısına Bursa’da yapımına başlanan Yeşil Cami ve Türbe inşaatı nihayete erdi. Bizans Osmanlıların elinden aldığı Hereke, Gebze, Darıca, Kartal ve Pendik gibi topraklar yeniden Osmanlı toprakları arasına dahil edildi.

1420 Anadolu tesis edilmiş olan  Türk İslam birliğini baltalamak amacıyla bölücü fikirlerini ülke sınırları içerisinde yayma gayretinde bulunan Şeyh Bedreddin Mahmut Devleti Aliyyeye karşı isyan çıkardı. I. Mehmet Şeyh Bedreddinin çıkardığı isyanı bastırarak otoriteyi yeniden tesis etti. Şeyh Bedreddin Mahmut suçunun cezası olarak idam edildi.

1421 Çelebi Mehmed ebedi aleme avdet etti

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu