Kimdir

Mehmet Akif Ersoy Kimdir?

Mehmet Akif Ersoy Kimdir? 1873 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Mehmet Akif Ersoy, Emine Şerif Hanım ve Mehmet Tahir Efendi’nin oğludur. Önce Fatih Merkez Rüştiyesi’ni bitirmiş ardından da Mülkiye Mektebi’ne gitmiştir. Burada edebiyat öğretmenliği yapan İsmail Safa Bey, Mehmet Akif’e ilgi göstermiştir. Mülkiye Mektebi’nin ardından Bayraktar Okulu’nu bitiren Mehmet Akif Ersoy, Arabistan ve Rumeli bölgelerinde veteriner hekim olarak görev yapmıştır. Bunun yanı sıra, II. Meşrutiyet dönemi esnasında İstanbul’da üniversite öğrencileri i.in edebiyat dersleri vermiştir. Bir süreliğine Almanya’ya gitmiş ve Almaya’ya gittiği sırada I. Dünya Savaşı çıkmıştır.

Mehmet Akif Ersoy, 1920’li yıllarda ulusal Kurtuluş Savaşı başlayınca Anadolu’ya geçmiştir. Kurtuluş Savaşı süresi boyunca pek çok köy meydanında ve camide vaazlar vermiştir. İstiklal Marşı güftesi için Meclis’in açtığı yarışmaya katılan 724 adet şiirin hiçbiri başarılı olmadığı için maarif vekili Mehmet Akif’ten İstiklal Marşı güftesini yazmasını istemiştir.

Mehmet Akif, 17 Şubat 1921 tarihinde İstiklal Marşı’nı yazmıştır. Mehmet Akif’in yazdığı güfte, 12 Mart 1921 yılında birinci TBMM tarafından milli marş olarak onaylanıştır. Mehmet Akif, bunun ardından Mısır’a gitmiştir. Siroza yakalanan Mehmet Akif, 1935 yılında Lübnan’a, 1936 yılında ise Antakya’ya gitmiştir. Hastalığı ilerlediği için ölümüne yakın Türkiye’ye dönen Mehmet Akif Ersoy, 27 Aralık 1936 tarihinde İstanbul’da hayat veda etmiştir. Edirnekapı Şehitliği’ne defnedilmiştir.

Edebi Kişiliği

Mehmet Akif Ersoy’un edebi kişiliği; Ziya Paşa, Namık Kemal ve Muallim Naci’nin şiir anlayışları doğrultusunda oluşmuştur. Mehmet Akif Ersoy aynı zamanda Victor Hugo ve Lamertine gibi şairlerden de etkilenmiştir. Yazdığı şiirlerde aruz ölçüsünü kullanmış, konuşma diline çok yakın bir anlatım dili ile güçlü semboller kullanmıştır. Hikaye tekniği kullanarak yazdığı şiirleri pek çok kişi tarafından beğenilmiştir.

Günümüzde çoğu kişi, Mehmet Akif Ersoy’u İstiklal Marşı ile tanımaktadır. Ancak Mehmet Akif Ersoy’un hayatı, İstiklal Marşı’nın haricinde çok sayıda edebi eseri içermektedir.

Mehmet Akif Ersoy’un Eserleri

Mehmet Akif Ersoy’un eserleri, Safahat adlı eserinde bir araya getirilmiştir. Safahat toplamda yedi bölümden oluşmaktadır.

  • Safakat; 1911 yılında yayımlanmıştır. Eserde Osmanlı halkının Meşrutiyet yıllarında içinde bulunduğu durum anlatılmıştır.
  • Süleymaniye Kürsüsünde; Eserde Osmanlı aydınları ile Osmanlı halkı arasındaki ilişki anlatılmaktadır.
  • Hakkın Sesleri; 1913 yılında yayımlanmıştır. Şiir kitabıdır. Eserde yer alan şiirlerin tümü bir ayet ile başlamaktadır.
  • Fatih Kürsüsünde; 1914 yılında yayımlanmış ve yeni kuşaklara mücadeleci ve çalışkan bir ruh kazandırmayı amaçlamıştır.
  • Hatıralar; 1917 yılında yayımlanmış olan eserde İslam birliği ülküsü vurgulanmıştır.
  • Asım; 1924 yılında yayımlanmış olup ideal gençlik tipini ortaya koymaktadır. Eserde I. Dünya Savaşı’ndan tablolar bulunmaktadır.
  • Gölgeler; 1933 yılında yayımlanmıştır. Eserde, dini şiirler ve dörtlükler bulunmaktadır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu