Kimdir

Ahmet Haşim Kimdir?

Ahmet Haşim, 1884 yılında Bağdat’ta dünyaya gelmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bağdat, Osmanlı toprakları arasında yer almaktaydı. Ahmet Haşim’in babası, Bağdat’ın önde gelen ailelerinden Alusizadeler’den gelmekte olan Arif Hikmet Bey idi. Ahmet Haşim’in annesi ise yine Bağdat’ın eski ve bilinen ailelerinden biri olan Kahyazadeler ailesinin kızı Sara Hanım idi. Babası memur olduğu için sürekli olarak Arabistan illerinde görev yapmıştır. Bu sebeple, Ahmet Haşim’in ilkokul eğitimi oldukça düzensizdi. Yine aynı sebep dolayısıyla yalnızca Arapça dilini öğrenebildi. Ahmet Haşim, 12 yaşındayken annesi hayatını kaybetti. Bunun ardından Ahmet Haşim, babası ile birlikte İstanbul’a taşındı.

Ahmet Haşim, 1897 yılında Galatasaray Lisesi’nde yatılı eğitim almıştır. Sanata ve edebiyata olan ilgisi de Galatasaray Lisesi’nde başlamıştır. Galatasaray Lisesi’nden mezun olan Ahmet Haşim, Reji İdaresi’nde memur olarak görev yapmıştır. Bununla berabet Mekteb-i Hukuk’a devam etmiştir.

Ahmet Haşim, askerliğini 1914 – 1918 yılları arasında yapmıştır. Askerlik görevi sırasında Çanakkale Cephesi’nde de yer almıştır. Askerliğini tamamlamasının ardından çeşitli yerlerde memurluk görevi yapmıştır. Genellikle öğretmenlik yapan Ahmet Haşim, Güzel Sanatlar Akademisi ve Mülkiye Mektebi’nde derslere girmiştir. Girdiği dersler mitoloji ve Fransızca’dır. Ahmet Haşim hayatı boyunca öğretmenlik görevine devam etmiştir.

Ahmet Haşim 1933 yılının 4 Haziran gününde henüz 49 yaşındayken hayata veda etmiştir. ondan geriye Türk Edebiyatı’na yaptığı büyük katkılar ve eserler kalmıştır.

Edebi Kişiliği

Ahmet Haşim’in edebi kişiliği, 1901 yılında Mecmua-i Edebiyye’de yayınlamış olduğu ilk manzumesi “Leyal-i Aşkım” ile başlamıştır. O dönemlerde Muallim Naci, Abdülhak Hamid, Cenap Şahabettin ve Tevfik Fikret’in etkisi altında kalmıştır. Ahmet Haşim, son sınıf öğrencisiyken Fransız şiiri ve sembolistlerini incelemiş ve tanımıştır.

Tüm bu bilgi birikiminin ardından kendi edebi şahsiyeti oluşturmuştur. 1905 – 1908 yılları arasında yazdığı şiirleri; sahip olduğu hayal zenginliği, kuvvetli iç ahengi ve yüksek telkin kabiliyeti ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Ahmet Haşim, 1090 yılında kurulmuş olan Fecr-i Ati grubuna katılmıştır.

Edebiyatı estetiğin emrine vermeyi amaçlayarak Fecr-i Ati topluluğunun sahibi olduğu Servet-i Fünun dergisinde pek çok şiir yayımlamıştır. Servetifünun Edebiyatına karşı yapılan hücumlara yazdığı makaleler ile katılım göstermiştir. 1911 yılında yayımlanmış olan Göl Saatleri adlı şiiri ile dikkatleri üzerine çeşmiş ve kısa bir süre içinde şöhret kazanmayı başarmıştır. Fecr-i Ati’nin dağılmasının ardından edebi ve siyasi akımların dışında kalmayı tercih eden Ahmet Haşim, kendine özgü bir nesir ve şiir anlayışı oluşturmuş ve bu anlayışın tek temsilcisi olarak kalmıştır.

Ahmet Haşim’in Eserleri

Ahmet Haşim’in eserleri, Türk Edebiyatı için oldukça önemlidir. Başlıca eserleri şunlardır; Ağaç, Akşam Yine Toplandı Derinde, Bahçe, Bir Günün Sonunda Arzu, Bir Yaz Gecesi Hatırası, Bülbül, Başım, Gece, Gelmeden Evvel Geldin, Birlikte Havuz, Hayal-i Aşkım, Karanfil, Karanlık, Kari’e, Mehtapta Leylekler, Merdiven, Mukaddime, O Belde, O Eski Hücreye Benzer Ki, Orman, Öğle, Parıltı, Seher, Sonbahar, Süvari, Şafakta, Şairsiz Dünya, Tahattur, Yarı Yol, Göl Saatleri, Piyale.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu