NedirTarih

Tarih Nedir?

Bu makalemizde siz değerli okuyucularımıza Tarih biliminin konusu ve yöntemleri hakkında bilgiler vereceğiz.

Tarih nedir sorusunun birçok açıklaması vardır; ancak tüm yorumların tasvirin de yer, zaman ve mekan göstererek verilen anlam bakımından aynıdır. Tarih nedir.

Geçmişte yaşamış, bu toplulukların ilişkilerini, birbirleri ile yaşayış, medeniyet ve kültürlerini, yer, mekan ve zaman belirterek, sebep-sonuç ilişkisine dayalı olarak ele alan sosyal bir bilim dalıdır.

Tarihin Konusu Nedir? Neleri Kapsar

Tarih, ilk insandan bu yana insanların birbirleri ile olan ilişkilerini ve yaşayışlarını ele alır. Bu yüzden tarihin konusunu kısıtlandırmak mümkün değildir. Tarih neleri kapsar sorusuna ise: Medeniyet, Kültür ve Toplum olarak bu üç ana konu başlığı altında inceleyebiliriz.

Tarih Biliminin Yöntemleri

Tarih Biliminin, araştırdığı ve sunduğu bilgilerin bakımından kapsadığı alanlar da çeşitlilik gösterir. Bunları Kısaca ” 5 T ” olarak Kodlayabiliriz.

  • Tarama (Kaynak Arama)
  • Tasnif (Sınıflandırma)
  • Tahlil (Çözümleme)
  • Tenkit (Eleştiri)
  • Terkip (Sentez)

Kaynak Arama: (Tarama)

Araştırdığımız tarihi olay hakkında bize bilgi verecek delillerdir. Bu deliller o döneme ışık tutacak her türlü malzeme kaynak sayılabilir.

Bu kaynaklar bilginin değerine göre ikiye ayrılır:

  • Birincil Elden Kaynak: Olayın geçtiği döneme ait her türlü belge birince elden kaynaktır.  Örneğin; Kitabeler, Paralar ve Arkeolojik buluntular vb.
  • İkinci Elden Kaynak: Olayın geçtiği döneme yakın yada o döneme ait kaynaklardan yararlanarak elde edilen eserlerdir.
  • Yazılı Kaynaklar: Kitabeler, biyografi, hatıra, para, tuğrafa, antlaşmalar gibi kaynaklardır. Bu kaynaklar en sağlam ve güvenilir kaynaklardır.
  • Sözlü Kaynaklar: Halk arasında ağızdan ağıza dolaşarak günümüze gelmiş olan eserlerdir. Bunlar; atasözü, destan, masal, hikaye gibi örnekler verilebilir örnek olarak verebiliriz.

Tasnif (Sınıflandırma)

Bu aşamada elde etmiş olduğumuz kaynakların sınıflandırılarak düzenlenmesine tasnif denir.

Tahlil (Çözümleme)

Bu aşamada ise kaynakların yeterli olup olmadığımı tespit etmesine tasnif denir. Bu aşamada eksikler tespit edilerek tamamlanır ve bulunan belgeler gruplanır. ( İşe yarar veya yaramaz diye.)

Tenkit (Eleştiri)

Bulunan belgelerin objektif açıdan kullanılmadan önce gerçekliği araştırılmasıdır.

Terkip (Sentez – Birleştirme)

Terkip bir araya getirmek, düzeltmek anlamındadır. Belgeler 4 aşamadan geçtikten sonra belgeleri birleştirmek işlemine terkip denir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu