Kimdir

Halit Fahri Ozansoy Kimdir?

1891 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Halit Fahri Ozansoy, Mehmed Fahri Paşa ve Zehra Hanım’ın oğludur. Annesi, Halit Fahri Ozansoy henüz 8 yaşında iken vefat etmiştir. İlköğretim eğitimini Şemsü’l Mekatip Rehber-i Tahsil ve Hususi Tefeyyüz Mektebi’nde tamamlamıştır. Ardından, ortaöğretim eğitimi için mahalle mektebine gitmiştir. Halit Fahri Ozansoy’un eğitim hayatı Bakırköy Rüştiyesi’ne gitmesi ile yeni nir yön kazanmış, ardından da Galatasaray Mekteb-i Sultanisi’nde yatılı olarak okumaya başlamıştır. Galatasaray Mekteb-i Sultanisi’ne başlamasından kısa bir süre sonra hastalanmış ve öğrenimine ara vermek zorunda kalmıştır. Bu süre zarfında ise Filie’de bulunan amcası Ali Hilmi Bey’in yanında yaşamıştır. Halit Fahri Ozansoy, rahatsızlığından bir yıl sonra eğitim hayatına devam etmek için Galatasaray Mekteb-i Sultanisi’ne geri dönmüştür. Ardından, Darülfünun’da Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü okumuştur. Okuldan mezun olduktan sonra ise Muğla Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olarak görev yapmıştır. Halit Fahri Ozansoy, kırk yıl boyunca Türkiye’nin pek çok ilinde ve İstanbul’un çeşitli bölgelerinde öğretmen olarak görev yapmıştır. Halit Fahri Ozansoy’un öğretmenlik hayatı, 1956 yılında emekli olması ile sona ermiştir. Emekliliğinin ardından ölümüne kadar edebiyatçı kimliği ile dikkatleri çekmiştir. Halit Fahri Ozansoy, 23 Şubat 1971 yılında 80 yaşında vefat etmiştir.

Edebi Kişiliği

Halit Fahri Ozansoy’un edebi kişiliği oldukça değişkendir. 1912 – 1917 yıllarında Fecr-i Ati toğluluğunun etkisi altında eserler vermiştir. 1917 ve 1918 yıllarında ise hece ölçüsüne geçiş yapmıştır. 1919 yılında ise, eserlerini yeniden aruz ölçüsü kullanarak üretmiştir. Halit Fahri Ozansoy’un bu davranışı, onun en iyi şekilde muhteva olduğu ölçüyü kullandığını düşündürmüştür.

1919 – 1920 yıllarında ise Halit Fahri Ozansoy’un şiirleri; ölüm korkusu, karşılıksız aşk ve doğa ile içe içe aşıklar gibi pek çok konuyu işlemiştir. Bu dönemde yazmış olduğu şiirlerin tamamı hece ölçüsü içermektedir. 1930 – 1940 yıllarında ise artık hececilerin arasına girmiş bir Halit Fahri Ozansoy görülmektedir.

Halit Fahri Ozansoy, kesin bir vezinde eser vermemiş olup; şiirlerinin yanı sıra tiyatro, roman, hatıra gibi türlerde de eserler vermiştir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu