KimdirTarih

V. Mehmed Reşad Kimdir?

Sultan Abdülmecid’in oğlu Osmanlı Devletinin 35. padişahı olan V. Mehmed Reşad 'ın hayatı hakkında sizlere bilgiler vereceğiz.

V. Mehmed Reşad Kimdir, V. Mehmed Reşad ‘in Hayatı, V. Mehmed Reşad dönemi önemi ve V. Mehmed Reşad hakkında daha fazla bilgiye bu makaleden sahip olabilirsiniz.

Hayatı

1844 yılında Sultan  Abdülmecid ile Gülcemal Kadınefendi’nin oğlu olarak İstanbul da doğdu. Şehzadeliğinde iyi bir eğitim aldı. Yüksek din ve fen dersleri gördü aynı zaman da Arapça, Farsça ve Fransızca öğrendi. Veliaht olduğu dönem de gözetim altında tutuldu. 27 Nisan 1909 da ağabeyi Sultan II. Abdülhamid hal edilince veliaht olarak 65 yaşındayken tahta çıkmıştı. Osmanlı padişahları içinde yaş olarak en geç tahta çıkan padişah olmuştur.

Bazı kaynaklar da asıl ismi Reşad olmasına rağmen Hareket ordusunun İstanbul’a girişi Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethetmesine benzetilmek istendiğinde kendisine Mehmed isminin sonradan verildiği yazmaktadır. Tahta çıktıktan sonra kendisinden önceki padişahların mezarını ziyaret etmiş fakat dedelerinden III. Mehmed’in mezarını ziyaret etmemiş ve ben bebek katili bir adamın mezarını ziyaret etmek istemiyorum demiştir.

Çünkü III. Mehmed tahta çıktığında 19 kardeşini idam ettirmişti ve bunların çoğu daha çok küçüktü. Bu olaydan sadece halk değil hanedan da müteessir olmuş ve bunu tasvip etmemiştir. Sultan Reşad Yıldız Sarayında oturmak istemediği için Dolmabahçe Sarayına yerleşmişti. 1910 yılında Arnavutlukta çıkan isyanı bastırmak için harbiye Nazırı Memduh Şevket Paşayı vazifelendirdi. Aynı yıl içinde Arnavutluk isyanı bastırıldı.

V. Mehmed Reşad Dönemi Kronolojisi hakkında detaylı bilgi almak için bu yazımıza göz atabilirsiniz.

Kişiliği

Sultan Reşad şehzadeliğinde iyi bir eğitim almış fakat veliaht olduğu dönem de gözetim altında tutulduğundan devlet işlerinde tecrübesiz kalmıştır. Bunun yanında çok dindar bir kişiliği vardı. Boş zamanlarında bol bol kitap okurdu.

V. Mehmed Reşad Dönemi Olayları

  • Trablusgarp Savaşı (1911 – 1912)
  • I. Balkan Savaşı (1912-1913)
  • Birinci Dünya Savaşı (1914-1918)

Babı Ali Baskını (1913)

1913 yılı başlarında Binbaşı Enver ve Yakub Cemil Babı Ali de yapılmakta olan Bakanlar Kurulu toplantısını basarak Harbiye Nazırını öldürdü.Muhalefet gazeteler kapatıldı. Bahriye ve Harbiye Nazırları tutuklandı. Hürriyet ve İtilaf Fırkasının mensupları yurt dışına kaçtı. Bu olayla birlikte devletin yönetimi tamamen İttihat ve Terakki Fırkasının eline geçti.

Ölümü

Sultan Reşad 1918 yılı temmuz ayında kalp yetmezliğinden vefat etmiş cenazesi Mimar Kemaleddin’e yaptırdığı Sultan Reşad Türbesine defnedilmiştir.

Eşleri

  • Kam-res kadınefendi
  • Mihr-engiz Kadınefendi
  • Naz-perver Kadınefendi
  • Dürr-i Aden Kadınefendi
  • Dil-firib Kadınefendi

Çocukları

  • Şehzade Ömer Hilmi Efendi
  • Şehzade Mehmed Ziyaeddin Efendi
  • Şehzade Mehmed Necmettin Efendi
  • Refia Sultan
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu