KimdirTarih

II. Bayezid Kimdir?

Fatih Sultan Mehmed'in oğlu Osmanlı Devletinin 8. padişahı II. Bayezid’in hayatı hakkında sizlere bilgiler vereceğiz.

II. Bayezid Kimdir, II. Bayezid’in Hayatı, II. Bayezid dönemi önemi ve II. Bayezid hakkında daha fazla bilgiye bu makaleden sahip olabilirsiniz.

Doğum Tarihi :1448

Doğum Yeri: Edirne

Baba Adı: Fatih Sultan Mehmed

Anne Adı: Gülbahar Hatun

Ölüm Tarihi: 1512

Öldüğü Yer: İstanbul

Saltanat Süresi: 1481 – 1512

Kabri: İstanbul

Hayatı

II. Bayezid 1447 yılında babası II. Mehmed’in Manisa sancağında vali olduğu bir zaman da Dimtoka da dünyaya geldi. Annesi bazı kaynaklar da Sitte Mükrime Hatun diye geçerken bazı kaynaklar da annesinin ismini Emine Gülbahar Valide Hatun olarak geçer.  II. Bayezid Yükselme Devrinin en talihsiz padişahıdır. Onun saltanat dönemi Yükselme Devrinin Duraklama evresi olarak addedilir. Çünkü babasının ölümünden sonra kardeşi Şehzade Cem padişah yapılmak istenmiş ancak yeniçeri isyanlarıyla Şehzade Cem payitahta girip tahta oturamamıştı. Bir çok devlet adamının desteğiyle babasından boşalan tahta oturdu. Ancak kardeşi Cem bu durumu kabullenemedi ve isyan etti.

II. Bayezid kardeşimin isyanıyla uğraşmaktan babasının fetih politikasını izlemeye yeterli zaman ayıramamıştı ama yine Ege ve Balkanlarda bir kısım topraklar elde etmeyi başardı. Cem Sultan’ın Memlüklerle ardından da Avrupalı devletlere sığınmasıyla II. Bayezid’in eli kolu bağlanmıştı. Cem Sultan’ın Avrupa da olduğu yıllar da Avrupa üzerine yürüyememişti. Çünkü Avrupa devletleri Cem Sultan’ı kullanarak Osmanlı ülkesinde karışıklıklar çıkmasına neden olabilirdi.

Bu yüzden Cem Sultan 1495 yılında ölünceye kadar II. Bayezid tedirginlik içinde yaşadı. Ancak kardeşinin ölümüne çok üzüldü ve onun için dua edilmesini istedi. II. Bayezid döneminde yaşanan önemli olaylardan biri de Şiiliğin Anadolu da baş göstermesidir. İran daki Safevi Devleti Anadolu da şiilik propagandaları yaptılar ve 1511 yılında Şah Kulu isyanı bunu izledi.

Şehzade Selim Trabzon sancak beyi iken babasına uyarı mektupları gönderip şiiliğe karşı tedbir alması yönünde telkinlerde bulundu tedbirlerin alınmaması durumunda devletin yıkılmanın eşiğine geleceğini söylediyse de kar etmedi. Bunun üzerine Şehzade Selim babasını tahttan indirmek için harekete geçti ama yenilgiye uğradı ve oğlu Süleyman’ın vali olduğu Kefeye geçti. Yeniçeriler Şehzade Selim’in tarafını tutunca II. Bayezid tahttan 1512 de çekilme zorunda kaldı ve Yavuz Sultan Selim Yeniçerilerin desteği ile tahta çıkan ilk padişah oldu.

1512 de II. Bayezid Edirne yakınlarındaki Havsa da hayatını kaybetti oğlu Yavuz Sultan Selim tarafından zehirlenerek öldürüldüğü iddia edilse de bu iddiayı kanıtlayacak belge sunulamamıştır. II. Bayezid’in oğluna Dilerim Allah’tan saltanatın kısa kılıcın keskin olsun diye beddua ettiği de  rivayet edilir.

II. Bayezid Dönemi Kronolojisi hakkında detaylı bilgi almak için bu yazımıza göz atabilirsiniz.

Kişiliği 

II. Bayezid’e ulema tarafından veli lakabı verilmiştir. II. Bayezid gençliğinde afyon ve esrar içtiği için babasının kendisine duyduğu güveni sarsmış tövbe ettikten sonra dahi kendisini affetmemiştir. Hatta bu sebeple Fatih Sultan Mehmed oğlu Cem’in tahta geçmesini istediği yönünde güçlü iddialar da mevcuttur. II. Bayezid ata binmeyi ve ava katılmayı da çok seven biriydi.

Eşleri

  •  Şirin Hatun
  •  Nigar
  • Bülbül Hatun
  • I. Ayşe Hâtûn 
  • Gülruh Hatun
  • Hüsnüşah Hatun
  • Gülfem Hânım
  • Gül-Bahar Hatun 
  • Ferahşad Hatun

Çocukları

  1. Şehzade Korkut
  2. Şehzade Ahmed
  3. Şehzade Selim (Yavuz Sultan Selim)
  4. Şehzade Mehmed
  5. Şehzade Mahmud
  6. Şehzade Alemşah
  7. Şehzade Şehenşah
  8. Şehzade Abdullah

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu